2022-11-10 08:35Pressmeddelande

Nu kan du express-panta på Sandviken Återvinningscentral

Pantamera Express
Foto: Fotograf CrellePantamera Express Foto: Fotograf Crelle

Nu blir det ännu enklare för Sandvikenborna att panta stora mängder snabbt och smidigt – med storpantarautomaten Pantamera Express på Sandviken Återvinningscentral. I storpantarautomaten kan pantaren välja att få pantpengen överförd direkt till sitt bankkonto via Swish.

– Vi jobbar ständigt med att öka återvinningen av burkar och flaskor. I Pantamera Express-automaten på Sandvikens återvinningscentral kan du dels panta mycket på en gång, dels enkelt och säkert få dina pantpengar överförda till ditt bankkonto. Det är viktiga delar i att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

Enklare för storpantaren

Storpantarautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som snabbt och enkelt vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen/säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten. Kapaciteten är omkring 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. Med Pantamera Express pantar man smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt, även om man har mycket pant.
– Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon.

Fler och nya lösningar för utbetalning av pantpengen

I Pantamera Express på Sandviken ÅVC kan man föra över pantpengarna i realtid via Swish. När du pantat skriver du ut QR-koden, som du sedan skannar i appen Min Pant. I appen kan du även välja utbetalning till ditt bankkonto via vanlig banköverföring. Då tar det omkring en bankdag innan pengarna syns på kontot.

I automaten kan man även skänka sin pantpeng till sin favoritförening, oavsett var föreningen finns i landet. Det enda kravet är att föreningen är ansluten som föreningskund hos Pantamera. Då finns den valbar på skärmen på storpantarautomaten.

Pantaren kan dessutom välja att liksom tidigare få pantpengen utbetald via ClearOns betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker, eller att skänka sina pantpengar till välgörenhet. På Sandviken ÅVC har man valt organisationen Matakuten som donationsmottagare.

Öka tillgängligheten – och pantmängden

Med Pantamera Express ökar möjligheterna att återvinna pant i pantsystemet. I samband med installationen av storpantarautomaten på Sandviken ÅVC finns det numera 68 Pantamera Express runt om i landet.
Inom Gästrike Återvinnares område finns sedan tidigare en Pantamera Express-automat på Gävle Återvinningscentral.

Fakta

119 miljoner förpackningar samlades in via Pantamera Express under 2021. Det är en ökning med drygt 28 miljoner förpackningar från året innan. Den första Pantamera Express-automaten installerades 2015, och nu är antalet uppe i 68 spridda över hela landet. På samtliga Pantamera Express-automater finns numera Swish installerat.Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Carita Classon
Produktchef
Carita Classon