I helgen var det dags för Städa Sverige-dagen, då mer än 1 600 idrottsungdomar städade upp stränder, vattendrag och grönområden i hela landet. Totalt plockades en bra bit över 700 säckar, vilket motsvarar hela 10 ton skräp.
Städa Sverige-dagen ordnas av Städa Sverige, idrottens miljöorganisation, tillsammans med bland andra Returpack. Aktiviteten är populär bland Sveriges idrottsföreningar och några av dem sticker ut lite extra. Innebandyföreningen IBK Kungälv plockade hela två säckar skräp (eller runt 25 kilo) per deltagare, vilket är mest bland alla föreningar. På delad andraplats kommer handbollsföreningen HK Bollebygd och fotbollsklubben Eds FF som alla plockade drygt 1,5 säckar per deltagare.
Oavsett hur mycket skräp man plockar får de deltagande föreningarna ett välkommet tillskott till föreningskassan. När föreningarna svarar på vad de ska använda pengarna till är det en sak som återkommer: att spela cup.
- Cupspel är djupt rotat i idrottsrörelsen och något som ungdomarna verkligen älskar. Men det kostar, med resor, övernattningar och avgifter. Många föreningar svarar att pengarna från städningen är ett viktigt bidrag så att alla ska kunna följa med, att det inte ska hänga på de enskilda medlemmarnas situation, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige, idrottens miljöorganisation.
När föreningarna sammanställer skräpplockningen framgår det att cigarettfimpar, snusdosor och plastförpackningar hör till det vanligaste skräpet. Men många föreningar hittar också gamla cyklar, båtar, kick-bikes, metallskrot och däck.
- 10 ton är mycket skräp! Vi svenskar tror nog att vi är bra på att inte skräpa ner. Men vi kan helt klart bli bättre, det visar våra skräpanalyser tydligt, säger Anton Hedlund på Städa Sverige.
Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige
anton.hedlund@stadasverige.se
0706-83 08 73
Mårten Heslyk, projektledare Kust Städa Sverige
Mejl: marten.heslyk@stadasverige.se
0708-19 20 64
Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,7 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu