På lördag 21 september går idrottsungdomar från Skåne till Norrbotten ut och städar längs Sveriges kuster och vattendrag. Förutom att städa bort åtskilliga ton skräp från naturen bidrar ungdomarna med värdefullt tillskott till föreningskassan.
På lördag kommer bland andra unga simmare, fotbollsspelare, dykare, ryttare och gymnaster att städa på många olika håll i Sverige. Det är Städa Sverige, Idrottens miljöorganisation, som organiserar dagen tillsammans med Pantamera/Returpack.
Enligt en färsk rapport från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, uppger närmare en tredjedel av svenska ideella föreningar att det ekonomiska läget varit en utmanande faktor under förra året. En fjärdedel av föreningarna uppger att det ekonomiska läget påverkat deras möjlighet att bedriva verksamhet.
– Idrottsföreningar är som ett kitt i samhället, och de har verkligen fått känna på hur ökade kostnader har påverkat föreningsekonomin. Varje intjänad krona är betydelsefull, och när man då kan dra in pengar på ett sätt som också bidrar till miljön blir det ett väldigt meningsfullt projekt, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.
Idrottsföreningarnas intresse för att delta i Städa Sverige-dagen har varit stort och ihållande i många år. I år är inte mindre än 35 nya föreningar med på listan och tre nya kommuner deltar för första gången: Uppvidinge i Kronobergs län, Norbergs kommun i Västmanland, och Dals-Eds kommun i Västra Götaland. Totalt deltar 62 föreningar från 60 kommuner. Och städningen behövs, förra året samlade idrottsungdomarna upp över 10 ton skräp.
– Ända sedan starten har vi på Returpack/Pantamera jobbat på olika sätt för att motverka nedskräpning, där pantsystemet i sig ju är en nyckel. Men vi är ju också en samhällsaktör, och vi är stolta över att kroka arm tillsammans med idrottsföreningarna och Städa Sverige, säger Lil Berger, projektledare på Returpack/Pantamera.
Men svenska idrottsungdomar är inte ensamma om att städa den 21 september – över hela världen samlas tusentals volontärer för att städa längs hav, sjöar och vattendrag i samband med International Coastal Cleanup Day. Enligt organisationen Ocean Conservancy, som driver det internationella projektet International Coastal Cleanup, lyckades närmare 500 000 volontärer förra året tillsammans plocka upp över 14 miljoner skräpartiklar från stränder och vattendrag över hela världen.
Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige
anton.hedlund@stadasverige.se
0706-83 08 73
Mårten Heslyk, projektledare Kust Städa Sverige
Mejl: marten.heslyk@stadasverige.se
0708-19 20 64
Lil Berger, projektledare Pantamera/Returpack
lil.berger@returpack.se
0705-08 32 32
Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,7 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu