2023-12-05 09:39Pressmeddelande

Vinnarna i Årets Pantbutik får fler att panta mer

ICA Nära Skansen Mörbylånga.
Lil Berger, Pantamera, Roger Andersson, handlare och Thomas Strömbäck, LIONS Club Mörbylånga. Foto: NIna SabelICA Nära Skansen Mörbylånga. Lil Berger, Pantamera, Roger Andersson, handlare och Thomas Strömbäck, LIONS Club Mörbylånga. Foto: Nina Sabel

Nu är vinnarna i Pantameras tävling Årets Pantbutik utsedda. Fem butiker i olika delar av Sverige som alla prisas för att de gör det lilla extra för att få fler att panta mer – och som visar på butikernas betydelse för det svenska pantsystemet.

Butiker och handlare i Sverige spelar en nyckelroll för det svenska pantsystemet, där över 2,6 miljarder förpackningar pantades förra året. Pantsystemets effektivitet bygger på butikernas engagemang och tillgänglighet. Årets Pantbutik uppmärksammar butiker i hela Sverige som gör det lilla extra för att fler ska panta mer.

I år har följande fem butiker utsetts: ICA Nära Skansen, Mörbylånga; ICA Supermarket Spara, Uddevalla; Maxi ICA Stormarknad Östersund; Norråkers Handel och Eurocash-kedjan, som har butiker i orter med stor gränshandel mot Norge. Och det ger effekt när handlarna investerar i sina automater och pantutrymmen, som exempelvis Maxi ICA Stormarknad i Östersund, som utsetts till Årets Flitigaste pantbutik. Här har antalet pantade förpackningar ökat med 87 % det senaste året.

Vill bli Sveriges bästa butik att panta i

- När vi byggde våra nya pantstationer så valde vi att satsa stort med målet att bli Sveriges bästa butik att panta i. Det är verkligen roligt att våra kunder uppskattar den här satsningen, säger Andreas Söderström, miljöansvarig på Maxi ICA Stormarknad i Östersund.

- Man kanske kan tro att det här med att panta är något som människor bara tar för givet. Men Årets Pantbutik visar att det finns ett engagemang för detta. Människor över hela landet tar sig tid att nominera sina butiker och det arbete de gör med fräscha pantutrymmen, smarta automater och fint bemötande, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera.

Butikerna viktiga på mindre orter

På mindre orter som Mörbylånga och Norråker är butikerna viktiga som nav i lokalsamhället. Att erbjuda möjligheter att panta även på landsbygden är en viktig insats för att pantsystemet ska fungera i hela Sverige.

- Vi vill värna om södra Öland och utvecklingen här. Det nya pantrummet har blivit mycket uppskattat och förhoppningsvis blir en ännu större andel flaskor och burkar återvunna här när det är enkelt att panta, säger Roger Andersson som driver Årets Modigaste pantbutik ICA Nära Skansen i Mörbylånga.

Vinnarbutikerna får 20 000 kronor var, sammanlagt 100 000 kronor, att dela ut till valfri välgörenhetsorganisation. I år väljer vinnarna att skänka pengar till Barncancerfonden, Rädda Barnen, SOS Barnbyar och Lions Club i Mörbylånga.

Fakta: Vinnarna i Årets Pantbutik
  • Årets ”Flinkeste” Pantbutik: Eurocashkedjan, med butiker utmed gränsen till Norge. Skänker vinsten till SOS Barnbyar.
  • Årets Stoltaste Pantbutik: ICA Supermarket Spara, Uddevalla. Skänker vinsten till Barncancerfonden.
  • Årets Flitigaste Pantbutik: Maxi ICA Stormarknad, Östersund. Skänker vinsten till Barncancerfonden.
  • Årets Värdefullaste Pantbutik: Norråkers Handel. Skänker vinsten till Rädda Barnen.
  • Årets Modigaste Pantbutik: ICA Nära Skansen, Mörbylånga. Skänker vinsten till Lions Club, Mörbylånga.Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,6 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lil Berger
Projektledare Marknad
Lil Berger