2011-06-22 15:30Pressmeddelande

Välgörenhet ska få Lisebergsbesökarna att panta mera

null

I går invigde Liseberg fem nya pantautomater där pantpengarna oavkortat går till BRIS. Bakom initiativet står Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, i samarbete med Liseberg AB. Tanken är att öka återvinningen, minska nedskräpningen i parken och samtidigt stärka barnens rätt i samhället.

– De nya pantbehållarna gör det enkelt för besökarna att panta sina burkar och flaskor och därmed göra en insats för miljön och för barnen. Vi väljer att skänka pengarna till BRIS eftersom de har samma ambition som vi har, nämligen att se till ALLA barn, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

– Den här typen av samarbeten utgör en helt ny källa till intäkter för BRIS och jag hoppas att initiativet sprider sig till fler. Pengarna kommer väl till pass i vårt arbete med att höja tillgängligheten i stödverksamheten för barn och unga. Vi har öppet årets alla dagar men målet är dygnet runt och då behöver vi allt stöd vi kan få, säger Mikael Willborg på BRIS.

Göteborg förenklar för pantare
Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta, men på Returpack nöjer man sig inte utan försöker hitta nya sätt att öka återvinningen ytterligare. Bland annat har man satsat på att öka tillgängligheten genom samarbete med kommuner. Göteborg är en av cirka 30 kommuner där man satt upp pantbehållare utomhus för att förenkla för dem som konsumerar sin dryck utomhus.

– Gåvoautomaterna är ytterligare en insats vi gör för att öka återvinningen. Vi har tidigare provat dem i Norrköpings City med gott resultat. Nu fortsätter vårt arbete att söka samarbeten med flera nöjesparker i landet, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Specialdesignade pantautomater
Pantautomaterna på Liseberg är specialdesignade för ändamålet med ett utförande som smälter in i parkens övriga miljö.

– Vi är nöjda med designen av automaterna och hoppas nu att säsongens alla besökare tar tillfället i akt för att bidra till något gott för barnen, avslutar Julia Vasilis.

För mer information kontakta:
Katarina Lundell, Marknadschef Returpack
Tel: 011-19 19 82
katarina.lundell@returpack.se

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Retupack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt