2023-09-19 11:56Pressmeddelande

Uppskattningsvis 12 ton skräp plockades på Sveriges stränder i helgen

230916 Strandens Dag Brooklyn Tigers U16 Luleå DSC_7190
Foto: Josefin Warg, Städa SverigeBrooklyn Tigers U16 Luleå vid Strandens Dag Foto: Josefin Warg, Städa Sverige

Lördagens storstädning av Sveriges stränder gav resultat. Uppskattningsvis mer än 12 ton skräp plockades på kuster, vid åar och sjöar av runt 2 000 idrottsungdomar och ledare.

Strandens Dag, som är den svenska upplagan av internationella Coastal Cleanup Day, ordnas av Städa Sverige, idrottens miljöorganisation. I år deltog 88 idrottsföreningar i hela landet. Lördagens storstädning, från gästhamnen i Ystad till Strandvägen i Pajala, gav resultat: uppskattningsvis mer än 12 ton skräp plockades upp.

- Idrottsföreningarna har verkligen fattat galoppen, kan man säga. De gör något som är både bra och viktigt, samtidigt som de tjänar en slant till föreningskassan. Vi ser också att fler och fler kommuner visar intresse för att vara med – och då får vi ju ut ännu fler städande ungdomar, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Kronor som blir till drömmar

Många idrottsföreningar vittnar om att helgens städning betyder mycket för sammanhållningen, men också för föreningens ekonomi. Tillskottet möjliggör inköp av material, hyra av hallar, resor till cuper och mycket mer. Landskrona Ridklubb är ett exempel på en förening som deltog, och berättar att pengarna från städningen kommer att gå till en ny häst för elever med funktionshinder.

Så vad har ungdomarna samlat upp? Allt möjligt. Fimpar, snusdosor, förpackningar, plastpåsar. Men också saker som solstolar, kundvagnar, plastleksaker och metallskrot.

”Ungdomar och barn blir ödmjuka när de ser hur mycket skräp man kan samla ihop på en kort tid”, skriver till exempel Vilhelmina Judoklubb som var med och städade.

Returpack/Pantamera har i flera år stöttat Städa Sverige och Strandens dag.

- Pantsystemet fungerar bra mot nedskräpning, vilket vi ser varje år då skräpanalyserna visar att dryckesförpackningar endast står för en liten del av det insamlade materialet. Vi är stolta över att få vara en möjliggörare för organisationer som Städa Sverige som gör ett fantastiskt arbete, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

För mer information kontakta:

Carita Classon, produktchef Pantamera/Returpack
Mejl: carita.classon@returpack.se
Tel: 0708-717580

Mårten Heslyk, projektledare Kust Städa Sverige
Mejl: marten.heslyk@stadasverige.se
Tel: 0708-192064

Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige
Mejl: anton.hedlund@stadasverige.se
Tel: 0706-830873



Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,6 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Carita Classon
Produktchef
Carita Classon