2015-05-22 07:30Pressmeddelande

Svenskarna blir allt bättre på att panta - 90 procent av kommunerna pantar mer än förra året

null

Enligt färsk statistik från Returpack pantade svenskarna i snitt 169 burkar och PET-flaskor per person under 2014. Året innan låg snittet på 163 stycken. I 90 procent av landets kommuner har pantningen ökat och totalt återvann vi 1,65 miljarder förpackningar. Detta innebär en energibesparing på 321 miljoner kWh vilket motsvarar 400 000 varv runt jorden på en elcykel.

 

Antalet pantade burkar och PET-flaskor ökar för varje år i Sverige och jämfört med förra året har pantningen ökat i 261 av landets 290 kommuner. De som ökat mest är Danderyd, Burlöv och Eda.

– Varje år vi lyckas öka återvinningen känns som en seger och i år är vi särskilt glada att det är Danderyd i Stockholms län som står för den största ökningen. Jag hoppas att det kan vara ett trendbrott. Generellt är storstadskommuner sämre på att panta än andra, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Energibesparing på 321 miljoner kWh

Genom att tillverka en burk eller PET-flaska från återvunnet material istället för nytt gör man en stor insats för miljön. Förra årets återvinning innebär att 613 593 ton mindre koldioxid har släppts ut jämfört med att tillverka nytt material. Det ger en energibesparing på 321 miljoner kWh vilket motsvarar ungefär 400 000 varv runt jorden med en elcykel.

Inspirerande sommaraktiviteter

Returpack jobbar ständigt med att öka pantningen och under sommaren är de extra aktiva eftersom det är då konsumtionen av dricka utomhus är som störst.

– Vi deltar bland annat på festivaler, både med att samla in pant och med inspirerande aktiviteter och har pantamera-bud i form av sommarjobbare som samlar in pant på turistorter. Dessutom har vi aktiva samarbeten med exempelvis campingplatser, småbåtshamnar och andra turistanläggningar, säger Katarina Lundell.

Värmlands län i topp

Bästa län som helhet är Värmland som i snitt pantat 270 burkar och PET-flaskor per person. I topp bland kommunerna ligger Strömstad som pantade totalt över 37 miljoner burkar och PET-flaskor vilket är 2 956 förpackningar per person.

– Att Strömstad toppar är inte alls oväntat, det har de gjort i många år. Förklaringen är att de har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän, säger Katarina Lundell.

Kontaktpersoner:

Katarina Lundell, kommunikationschef Returpack/Pantamera
Tel: 011-19 19 82
katarina.lundell@returpack.se

Sara Barthelson Riismark, kommunikatör Returpack/Pantamera
Tel: 011-19 19 67
sara.riismark@returpack.se

Pressvideo:

För mer information se bifogad pressvideo med Returpacks kommunikationschef Katarina Lundell. 
Se även bifogad pantrapport.

 

Så här har vi räknat:

En återvunnen förpackning motsvarar en energibesparing om ca 0,2 kWh. En elcykel drar ca 0,2 kWh per mil. Jordens omkrets är 4000 mil. T.ex. 1,65 miljarder förpackningar ger 1,65 miljarder * 0,2 kWh / 0,2 kWh / 4 000 mil = 412 500 varv runt jorden.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.sewww.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell