2014-06-18 07:40Pressmeddelande

Svenska campingplatser slog pantrekord – över en miljon burkar och petflaskor

null

År 2013 var en rekordsommar för svensk camping då antalet gästnätter ökade med 3,3 procent. Det märktes också på återvinningen av burkar och petflaskor som även det slog rekord. De campingplatser som samarbetar med Pantamera samlade in över en miljon burkar och petflaskor. Det motsvarar en energibesparing på hela 194 000 kilowattimmar och räcker till att ladda 23 000 mobiler under ett helt år.

Nu börjar campingplatserna fyllas med midsommarfirare, en helg då det konsumeras mycket dryck på burk och petflaskor. Då är det extra viktigt att göra det enkelt för campinggästerna att återvinna. I år har ännu fler campingplatser valt att ingå samarbete med Pantamera.

– Vi har fått ytterligare 25 samarbetspartners i år, så nu är sammanlagt 150 campinganläggningar anslutna till oss, vilket bådar gott för miljön. Dessutom går en stor del av pantpengarna till välgörande ändamål som exempelvis WWF-projektet ”Rädda Östersjön”, Barncancerfonden och Håll Sverige rent, vilket känns extra bra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

– Vi inom organisationen Camping Öland där 22 campingplatser ingår, inledde samarbetet med Pantamera för fyra år sedan. För oss är det viktigt att göra det enkelt för våra gäster att ta miljöhänsyn. Att pengarna dessutom går till att rädda Östersjön känns både bra och relevant för oss, säger Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

Stora miljövinster
Samarbetet med campingplatserna innebär i stora drag att Pantamera bidrar med uppmärkta pantigloos eller pantkärl och hjälper till med transport av alla insamlade burkar och petflaskor.

– Under sommaren är konsumtionen hög och det kan vara långt till närmaste pantautomat. Därför vill vi underlätta för så många som möjligt att göra en insats för miljön. Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad, både när det gäller nedskräpning, energibesparing och koldioxidutsläpp. Genom att panta fyra burkar sparar du lika mycket energi som det går åt att ladda en mobil under en hel månad, säger Carita Classon.


Bildtext: Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

För mer information kontakta:
Carita Classon, produktchef Pantamera/Returpack
Tel: 0708-71 75 80
carita.classon@returpack.se

Catrin Sörensson
Tel: 070-6249356
catrin@kcsaxnas.se


Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack ansvarar för det svenska pantsystemet i alla led – ett system i världsklass. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Naturvårdsverket har satt upp som mål att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. I dagsläget återvinns drygt 88 procent, vilket gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen. På Returpacks fabrik tar man emot cirka 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor per år.
 
Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt