2023-03-21 10:30Pressmeddelande

Succé för Stockholms nya pantstation

Annelie Sundberg framför pantstation HötorgetAnnelie Sundberg framför pantstation Hötorget

För ett år sedan öppnade Returpack en pantstation mitt i Stockholm city, på tunnelbaneplanet vid Hötorget. Under 2022 pantades över 3,5 miljoner förpackningar i pantstationen, vilket är mer än i någon av butikerna i Stockholms innerstad. Pantstationen har snabbt blivit populär hos olika typer av pantare, tack vare storpantarautomaten och flera olika sätt att få pantpengarna utbetalda.

- Brandmän, förskolor, pantletare, kontor och arbetsplatser… Pantstationen vid Hötorget är för alla och alla verkar ha hittat hit. Och det ligger helt i linje med varför vi öppnade den, att avlasta butikerna i närområdet genom att erbjuda möjligheten att panta mycket på en gång – snabbt och smidigt, säger Annelie Sundberg, kundansvarig på Pantamera.

Pantstationen på Hötorget möter behov hos många olika typer av pantare som rör sig i innerstaden. Det är många som konsumerar sin dryck on-the-go, eller som handlar och pantar på väg hem från jobbet. Men här kan också storpantare panta smidigt tack vare storpantarautomaten, som är ett viktigt komplement i city, då omkringliggande butiker har svårt att ta emot stora mängder pant.

- Stora mängder pant och hög genomströmning av pantare ställer också krav på hög service, så vi finns på plats med personal hela tiden som pantstationen är öppen. På så sätt kan vi stötta kunder, svara på frågor och hålla pantstationen ren och snygg, säger Annelie Sundberg.

Flera sätt att få ut pantpengarna

På pantstationen finns det möjlighet att välja hur pantpengarna ska betalas ut – kontant eller digitalt. Pantpengen kan även doneras till välgörenhet.

- Kontanter är än så länge överlägset mest populärt. Men vi tror på sikt att den digitala utbetalningen via appen Min Pant kommer att växa när fler pantare hittar funktionen, berättar Annelie Sundberg.

Förutom pantstationen vid Hötorget finns en motsvarande i Norrköpings city, och med det fina mottagande som dessa pantstationer har fått kommer Returpack att utreda möjligheten att öppna fler citynära pantmöjligheter för alla typer av pantare.Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark