2021-09-13 14:51Pressmeddelande

Städa Norrköping – för sjätte året i rad

Karta över städområden, Städa Norrköping 2021
Illustration: ReturpackKarta över städområden, Städa Norrköping 2021 Illustration: Returpack

Nu är det dags att städa Norrköping igen. För sjätte året i rad är det dags för aktiviteten som ger en renare stad. Nytt för i år är en app som ska samla in data som i efterhand gör det möjligt att visuellt kunna se resultatet av städningen.

Det är Pantamera/Returpack som tillsammans med idrottens miljöorganisation Städa Sverige håller i initiativet Städa Norrköping, som samlar föreningar, kommunen och näringsliv för att städa Norrköping. Totalt deltar över 40 olika föreningar i arrangemanget.

– Vi är glada och stolta över att Städa Norrköping växer för varje år. Norrköpings föreningsliv får genom att delta i städningen ett viktigt och välkommet bidrag om 5 000 kronor till sina lagkassor. Att vi samtidigt utbildar våra unga i vikten av att hålla rent och värna om miljön, och att det leder till ett skinande rent Norrköping blir en bra bieffekt, säger Lil Berger, projektledare vid Returpack/Pantamera.

Städning sker under hela vecka 37, alltså mellan den 13 och 18 september. Föreningarna städar när de har möjlighet och taggar i sociala medier när de börjar och slutar städa med #städanorrköping. Deltagarna checkar in via sociala medier i området de kommer att städa. När de har städat klart sorteras skräpet vid närmaste returpunkt där deltagarna checkar ut för dagen. Alla städområden, totalt 43 stycken är bemannade.

Städningen blir dubbelt visuell

Det är inte bara den fysiska staden som blir städad. Nytt för i år är en app där deltagarna loggar in för att visa vart i staden det städas. De som är med och städar laddar ner en testversion av appen Litterquitter och startar den när de påbörjar städningen så att data kan samlas in. Efter städningen kommer man sedan visuellt att kunna se hur staden har städats.

– Det ska verkligen bli kul att efter eventet visuellt kunna se hur Norrköping har städats under veckan. Det är också ett viktigt initiativ på så sätt att det engagerar många ungdomar, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S), som själv kommer att delta genom att tillsammans med Norrköpings gymnastikförening städa i Hageby den 14 september klockan 17:00.

– Från föreningar och våra partners är engagemanget stort och ambitionen tydlig, vi vill ha ett skräpfritt Norrköping. När vi år inte kan ha en stor återsamling på grund av pandemin känns det spännande att se hur städningen i stället kan visualiseras via appen Litterquitter, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige.

Städa Norrköping görs i samverkan

Precis som förra året samverkar Norrköpings kommun, idrottens miljöorganisation Städa Sverige, Pantamera/Returpack, Eon och Hyresbostäder tillsammans med alla föreningar för att städa Norrköping. För att underlätta skräpplockandet har Städa Sverige i förväg delat ut handskar, plockare, påsar och tröjor till deltagarna.

– Det känns jättebra att det här initiativet fortsätter. Att många föreningar deltar visar på stort engagemang och det bidrar inte bara till en renare kommun utan också till en tryggare kommun, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

Hela Sverige städar och plockar skräp

Förutom de aktiviteter som sker via Städa Sverige är det den 18 september även dags för Håll Sverige Rent-dagen, en dag när hela Sverige är ute och plockar skräp. Bakom arrangemanget står Håll Sverige Rent. Läs mer om hur du kan engagera dig på https://hsr.se/18september.Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lil Berger
Projektledare Marknad
Lil Berger