2023-06-14 06:00Pressmeddelande

Skoleleverna krossade pantmålet – samlade 80 000 kr till välgörenhet

Uddaredsskolan åk 3 i Floda - glada vinnare i Pantresan VT 2023
Foto: ReturpackUddaredsskolan åk 3 i Floda - glada vinnare i Pantresan VT 2023 Foto: Returpack

Nu är vårens upplaga av Pantresan, Pantameras populära skoltävling, avgjord. Tävlingen är större än någonsin och resultatet överträffar förväntningarna med råge: över 13 ton sparad koldioxid, 170 000 pantade förpackningar och 80 000 kronor i gåva till BRIS.

Över 850 skolklasser har deltagit i årets upplaga av Pantresan, där skolelever får lära sig mer om pant, återvinning, hållbarhet och energi. Materialet är fritt för lärare att använda, anpassat till läroplanen och leds av Ida On, som även är aktuell som programledare för årets upplaga SVT:s Sommarlov.

Målet var ett ton – resultatet blev 13 ton

Nytt för i år är Pantchallenge, där skolklasserna utmanas att vara med och panta, spara koldioxid och samla in pengar till något välgörande ändamål.
- Vi tänkte att det vore toppen om skolklasserna tillsammans kunde uppnå ett ton sparad koldioxid, det blir ju en hel del flaskor och burkar att panta. Men vi nådde alltså över 13 ton – ett helt fantastiskt resultat! Engagemanget är enormt, säger Anton Gustafsson, projektledare för Pantresan på Pantamera.

Vinnande klassen valde BRIS

För varje pantad förpackning har Pantamera lagt pengar i en gemensam prispott. Ju fler flaskor och burkar alla de deltagande klasserna pantar tillsammans, desto större pott. Uddaredsskolan klass 3 i Floda pantade mest med över 8 000 förpackningar. Därför fick de också välja vilken välgörenhetsorganisation som skulle få prispengarna från Pantamera. Valet föll på BRIS, som nu alltså får 80 000 kronor.

Svenskarna är ett pantande folk, och Pantresan är ett bra exempel på vikten av att tidigt stimulera till goda vanor. Under 2022 pantade vi över 2,6 miljarder flaskor och burkar, vilket är mer än någonsin och motsvarar 250 förpackningar per person i snitt. Pantningen bidrar med 180 000 ton i minskat koldioxidutsläpp, men är också viktigt för att minska uttag av naturresurser. Pantsystemet är ett cirkulärt system, där pantade flaskor och burkar kan bli till nya flaskor och burkar.

Läs mer om Pantresan: https://pantresan.nu

Här är topplistan i 2023 i års Pantchallenge

Summa pant

Skola

Klass

Ort

Kommun

Län

         9 721 kr

Uddaredskolan

Klass 3

Floda

Lerum

Västra Götaland

         9 455 kr

Solskiftesskolan

Klass 4B

Åkersberga

Österåker

Stockholm

         9 312 kr

Internationella Engelska Skolan

Klass 4

Falun

Falun

Dalarna

         6 802 kr

Ringarums skola

Klass 3

Ringarum

Valdemarsvik

Östergötland

         6 279 kr

Nakterhusskolan

Klass 1B

Vega

Haninge

Stockholm

         5 913 kr

Stensängsskolan

Klass 3A

Huddinge

Huddinge

Stockholm

         5 333 kr

Höglandskolan

Klass 4B

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik

Västernorrland

         5 156 kr

Anneroskolan

Klass 5

Helsingborg

Helsingborg

Skåne

         5 071 kr

Höglandskolan

Klass 4C

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik

Västernorrland

         4 315 kr

Lidhultsskolan

Klass 3

Lidhult

Ljungby

Kronoberg

         4 052 kr

Forsdalaskolan

Klass 4A

Lycksele

Lycksele

VästerbottenOm Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,6 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Anton Gustafsson
Kommunikatör och projektledare
Anton Gustafsson