2009-02-02 09:13Pressmeddelande

Skolbarn lär sig att panta mera

null

I dag inleds Returpacks årliga skoltävling - Pantresan - runt om i landet. En tävling som syftar till att skapa intresse för återvinning och öka miljömedvetenheten hos barn. Vi svenskar är bland de bästa i världen när det gäller pantning. Om vi ska fortsätta att ligga i topp gäller det att barnen lär sig göra rätt från början och förstår varför det är viktigt, menar Returpack.

Av alla burkar och plastflaskor som säljs i Sverige pantas omkring 85 procent d v s 1,4 miljarder burkar och flaskor. Med den siffran toppar Sverige statistiken i världen och är en förebild för många andra länder. Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, jobbar kontinuerligt för att vi ska bli ännu bättre.

- Barn och unga är en mycket viktig grupp för vår framtida miljö. Om vi lär dem att göra rätt från början och samtidigt förstå miljövinsterna, då har vi vunnit mycket. Pantresan går ut på att motivera och engagera eleverna i återvinning, panting och miljöfrågor, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Liten handling gör stor skillnad
Totalt har mer än 20 000 elever deltagit i tävlingen sedan starten för fyra år sedan. Pantresan består av ett undervisningsmaterial, som ska rusta eleverna med den kunskap om pantning och kretslopp som behövs för att de ska kunna utforma sitt tävlingsbidrag. I tävlingsbidraget ska klassen, på ett kreativt sätt, visa varför det är viktigt att panta. Vinnarklassen får en skolresa till och inträde till Kolmårdens djurpark. I samband med skolresan får de också vara hedersgäster på Returpacks fabrik i Norrköping där alla pantade burkar och flaskor i Sverige tas om hand.

Jenny Nilsson är lärare för en lågstadieklass som deltog i Pantresan förra året.
- Även om vi inte vann Pantresan hade vi mycket stor behållning av att delta. Det fanns ett stort engagemang bland eleverna och kreativiteten var på topp. Pantning är en miljöfråga som är lätt att ta till sig även för de lite yngre, säger Jenny.

- De tävlingsbidrag vi fått in under åren har varit en stor inspiration till vårt arbete. Vi märker också att eleverna tar miljöfrågan på största allvar. Därför tror jag att vi vuxna får vara försiktiga med att måla upp en för mörk framtidsbild för våra barn. Istället bör vi lyfta fram de goda exempel som finns, så att de ser att det finns gott hopp för framtiden. Panting är ett exempel på en liten handling som gör stor skillnad, avslutar Katarina Lundell.

Pantresan pågår från den 2 februari till den 30 april. Utöver förstapriset delas ytterligare tio priser ut i form av aktivitetscheckar på vardera 2000 kronor.

Korta fakta om tävlingen:
• Tävlingen vänder sig till alla förskole- och lågstadieklasser runtom i Sverige
• Anmälan görs på www.pantamera.nu. Här kan man även se tidigare års tävlingsbidrag.
• Tävlingen startar den 2 februari och pågår till och med den 30 april, då alla bidrag ska vara Returpack tillhanda
• Varje klass tävlar med ett gemensamt bidrag på temat "Varför ska man panta burkar och plastflaskor?"
• 1:a pris - Resa, boende och inträde till Kolmårdens djurpark samt ett besök som hedersgäster på Returpacks fabrik i Norrköping.
• 2:a pris - Aktivitetscheck till klassen. 10 vinnare utses
• 3:e pris ¬- Pennskrin, gympapåse, kortlek eller myntbörs till hela klassen. Val av pris gör man vid anmälan till tävlingen. 100 vinnare utses.
Klassdiplom till alla medverkande klasser
Glasscheckar lottas ut bland medverkande klasser
Pris till lärarna - Två pantbagar/vinnande klass
T-shirts till hela klassen - skickas till de 25 först inkomna bidragen
• Vinnarklasserna meddelas i maj
• Alla lärare får ett kostnadsfritt undervisningsmaterial bestående av DVD-filmer, broschyrer samt en lärarhandledning med förslag på lektionsupplägg.

För mer information kontakta:
Katarina Lundell, marknadschef Returpack
Tel: 011-19 19 82
katarina.lundell@returpack.se
www.pantamera.nu


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt