2019-01-11 06:47Pressmeddelande

Skånska Pingvin Rugby Club vann Pantameras miljötävling Föreningskampen

Foto från Pingvin Rugby Clubs Facebooksida.Foto från Pingvin Rugby Clubs Facebooksida.

Pantameras miljötävling Föreningskampen är avgjord. I år vanns tävlingen av den skånska rugbyklubben Pingvin. Över 2 000 föreningar deltog i 2018 års upplaga av Föreningskampen, och tillsammans samlade de in över 20 miljoner burkar och PET-flaskor. Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant. Årets tävling gav över 17,5 miljoner kronor till Sveriges föreningsliv.

För sjätte året har Pantamera genomfört miljötävlingen Föreningskampen. I år deltog över 2 000 föreningar i tävlingen och tillsammans har de samlat in över 20 miljoner förpackningar. Allra flest förpackningar lyckades Pingvin Rugby Club samla in - fantastiska 187 000 burkar och PET-flaskor! Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15 000 kronor.

Både miljön och föreningskassan är vinnare

Årets Föreningskamp har inte bara gett klirr i föreningskassorna med över 17,5 miljoner kronor i insamlade pantpengar. Den insamlade panten motsvarar dessutom en energibesparing på över 4 miljoner kWh – lika mycket energi som det går åt att värma upp omkring 300 medelstora villor under ett år.

Sedan förra året har fler föreningar upptäckt fördelarna med att delta i Föreningskampen, och närmare 500 nya föreningar har anslutit sig. Konceptet har också fått större spridning och nu finns det deltagande föreningar över nästan hela landet.

– Det är fantastiskt att så många föreningar väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan, samtidigt som de gör en insats för miljön. Det känns riktigt bra att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Nationell placering

Förening

Län

Antal burkar och flaskor

1

Pingvin Rugby Klubb

Skåne län                                        

187000

2

Tvååkers IF

Hallands län                                     

182950

3

Mora IK Ungdom

Dalarnas län                                     

174750

4

HK Guldkroken

Västra Götalands län                             

157600

5

Bua IF

Hallands län                                     

156300

6

Glommens IF

Hallands län                                     

154850

7

Stafsinge IF

Hallands län                                     

128050

8

Falköpings Aik BK-Bowlingklubb

Västra Götalands län                             

117900

9

Tranås Aif:s Ishockey Förening

Jönköpings län                                   

115650

10

Lions Club Osby

Skåne län                                        

110450

Fakta:

Sedan 2012 har Pantamera drivit ett insamlingskoncept riktat till föreningar i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Här finns mer information om konceptet: http://www.pantamera.nu/foreningar/ År 2013 genomfördes den första Föreningskampen.


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,85 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Carita Classon
Produktchef
Carita Classon