2012-03-16 12:03Pressmeddelande

Returpacks skoltävling avgjord – över 500 klasser från hela landet har deltagit

null

Returpacks skoltävling Pantresan, en utbildningsresa i återvinning och hållbar utveckling, har genomförts för sjätte året. Klass 3A från Månsaboskolan i Svalöv tog hem förstapriset i konkurrens med låg- och förskoleklasser från hela landet. Sammanlagt har omkring 40 000 elever deltagit i Pantresan de senaste sex åren.

– Intresset för miljö- och återvinningsfrågor är stort bland lärare och elever. Det är vi naturligtvis glada över eftersom det skapar förutsättningar för ett hållbart samhälle. Barn är dessutom väldigt bra på att påverka sin omgivning när det handlar om beteenden som pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Hittills har omkring 40 000 elever runt om i landet deltagit i Pantresan under de sex år som den har genomförts. I år har deltagarantalet varit extra stort vilket delvis kan bero på de miljömål som ingår i den nya läroplanen. Johan Samuelsson är lärare i vinnarklassen och har deltagit i Pantresan varje år.

– Eleverna har gjort ett fantastiskt jobb med stort engagemang. Pantresan har både varit rolig och skapat en medvetenhet hos barnen kring hur de själva kan påverka miljön. Nu kan vi se fram emot en skolresa senare i vår, säger Johan.

En kreativ pantresa

Vinnarbidraget presenteras i en film där man får följa klassens olika arbetsmoment kring återvinning. Juryns motivering löd: "Med ett genomarbetat bidrag har vinnarna lyckats visa upp hur en kreativ pantresa kan se ut. En traditionell sagoberättelse som sammanflätas med utbildande lek.”

– Det var många inspirerande tävlingsbidrag i år och det är alltid lika roligt att få ta del av elevernas kreativitet. Det ger oss också många bra idéer till hur vi kan utveckla Pantresan och hur vi kan få ännu fler att panta ännu mer, säger Katarina.

Burkar får evigt liv

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta, nästan nio av tio burkar och flaskor återvinns. Men Returpacks vision är att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas. Pantresan är en av många aktiviteter som ingår i Returpacks kontinuerliga arbete för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

– Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Genom att tillverka en burk av återvunnet aluminium sparar man 95 procent i energi, jämfört med nytillverkning. Man skulle kunna säga att vi på Returpack, tillsammans med alla pantare, ger burkar evigt liv, säger Katarina Lundell.

Förstapriset är en klassresa, värd upp till 20 000 kronor. Utöver vinnarklassen belönas de 99 bästa bidragen med fina priser.

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Returpack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt