2019-11-20 13:17Pressmeddelande

Returpack välkomnar Coca-Colas initiativ att använda 100 procent återvunnen plast

PET-flaskor och burkarPET-flaskor och burkar Fotograf: Niclas Albinsson

Alltfler dryckesproducenter väljer att använda återvunnen plast i tillverkningen av sina plastflaskor, något som möjliggörs av det svenska pantsystemet. Igår gick Coca-Cola ut och berättade att alla deras plastflaskor på den svenska marknaden ska tillverkas av 100 procent återvunnen plast. Returpack/Pantamera, som ansvarar för det svenska pantsystemet, välkomnar att efterfrågan på livsmedelsgodkänd återvunnen plast ökar.

– Vi är glada över att fler och fler producenter väljer att använda alltmer återvunnet plastmaterial. Vår strävan är ju att alla plastflaskor som pantas ska bli nya flaskor. Det bygger på att producenterna väljer att använda återvunnen plast i sina förpackningar, säger Bengt Lagerman, vd på Pantamera/Returpack.

I Sverige har vi ett av världens äldsta och mest framgångsrika pantsystem. Idag pantas omkring 85 procent av alla burkar och flaskor som säljs i landet. Under 2018 kom över 2 miljarder förpackningar in till Pantameras toppmoderna anläggning i Norrköping. Sammanlagt återvanns 18 400 ton aluminium och 22 400 ton PET-material.

– Det senaste året har vi gjort betydande investeringar i anläggningen för att öka kvaliteten på det återvunna PET-materialet så att ännu mer plast kan återvinnas till nya flaskor. Tillsammans med producenterna säkerställer vi på så sätt det slutna kretsloppet, säger Bengt Lagerman.

Ofärgade plastflaskor kan bli nya flaskor

Det är endast den ofärgade plasten som kan återvinnas till ny livsmedelsgodkänd plast och därmed användas i tillverkningen av nya flaskor. Därför gäller det att sortera ut så mycket ofärgat plastmaterial som möjligt. Den färgade plasten återvinns till andra produkter.

– För att ett återvinningssystem ska skapa maximal miljönytta behöver kretsloppet vara slutet. Det betyder att plastmaterialet som sorteras i anläggningen ska kunna användas till nya livsmedelsgodkända plastflaskor. Med vår senaste uppgradering i anläggningen har vi lyckats öka den andelen med 10 procent. Redan efter ett halvår har investeringen bidragit med ytterligare 1000 ton återvunnen livsmedelsgodkänd plast, säger Bengt Lagerman.

Pant – ett effektivt verktyg

Pant betyder att en konsument, i samband med köp av dryck, lånar en burk eller flaska mot en avgift. Avgiften betalas sedan tillbaka när man pantar.

– Panten har visat sig vara ett mycket effektivt verktyg för att skapa ett önskat beteende – ett nudgingverktyg helt enkelt. Idag har pantning blivit en del av svenskarnas vardag som är självklart för de allra flesta, säger Bengt Lagerman.



Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot omkring 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell