2011-03-16 09:40Pressmeddelande

Returpack prisas för pantsystem i världsklass – tilldelas Stora Aluminiumpriset 2010

null

Igår mottog Returpack aluminiumbranschens tunga utmärkelse ”Stora Aluminiumpriset” för sitt mångåriga och engagerade arbete att lära svenska folket att panta mera aluminiumburkar. Priset delas ut av den nationella intresseorganisationen Aluminiumriket Sverige som arbetar för att utveckla användningen av aluminium med hänsyn till miljö och ekonomi.

Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning av aluminiumburkar. I snitt återvinns nio av tio burkar och miljövinsten när det gäller återvinning av aluminiumburkar är mycket stor. Genom att återvinna en aluminiumburk sparar man hela 95 procent av den energi som går åt för att tillverka en helt ny.

– Vi är naturligtvis stolta över utmärkelsen och det känns extra bra att vi fick priset just nu eftersom vi under förra året inledde ett stort arbete för att öka återvinningen av burkar och flaskor ytterligare, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack.

Panta ännu mera

Returpack har som vision att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas. Under 2010 genomfördes ett antal projekt för att nå dit. Bland annat höjdes panten på aluminiumburken från 50 öre till 1 krona. Dessutom har man underlättat för de som konsumerar sin dryck utomhus genom specialdesignade pantbehållare som monterats upp i ett antal kommuner.

– Vi på Returpack jobbar ständigt för att ännu fler ska panta ännu mera. Att vi svenskar är så bra på att panta handlar till stor del om att många är medvetna om miljövinsterna när det gäller återvinning, säger Pelle Hjalmarsson.

Sverige – ett föregångsland

Returpack tilldelades Stora Aluminiumpriset med motiveringen ”Långt innan återvinning var ett begrepp i var mans mun byggdes ett system upp som har rönt internationellt intresse och stått förebild för andra. Långt innan många andra länder i världen påbörjade sin resa hade Sverige redan lyckats återvinna de största volymerna och förbättra denna nivå år efter år. Långt innan de flesta visste att aluminium har ett restvärde sattes ett pris på förpackningen. Styrelsen i Aluminiumriket Sverige ger med glädje Stora Aluminiumpriset 2010 till Returpack AB för ett mångårigt och engagerat arbete att lära svenska folket att panta mera burkar i aluminium”

För mer information kontakta:

Pelle Hjalmarsson, vd Returpack

Tel: 011-19 19 61

pelle.hjalmarsson@returpack.se

 

Håkan Jalling, vd Aluminiumriket Sverige

Tel: 070- 660 64 33

Hakan.jalling@aluminiumriket.com

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Retupack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt