2010-12-22 08:30Pressmeddelande

Returpack och Huge Fastigheter i miljösamarbete

Huge Fastigheter, ett av Sveriges största kommunala fastighetsbolag, har inlett ett samarbete med Returpack som ansvarar för det svenska pantsystemet. Syftet är att öka återvinningen av burkar och flaskor bland hyresgäster och besökare i Huges lokaler. Returpack har tagit fram specialanpassade pantbehållare som nu ska monteras.

Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det kommer till pantning. I snitt återvinns nästan nio av tio burkar och PET-flaskor. Miljövinsterna när det gäller återvinning av aluminium och PET-material är stora och därför tar Returpack nu extra krafttag för att öka återvinningen ytterligare.

– Fortfarande är det omkring 200 miljoner burkar och flaskor varje år som inte återvinns. I de konsumentundersökningar som vi regelbundet genomför framgår många vill se fler platser att panta på. För att öka tillgängligheten har vi tagit fram en specialanpassad pantbehållare där man enkelt kan göra sig av med sin tomma burk eller flaska och sedan kan den som vill tjäna en slant samla in och panta dem. Det handlar om att ge och ta och samtidigt göra en insats för miljön, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Totalt har ett tusental pantbehållare monterats upp under året. Tillsammans med ett 20-tal kommuner har man valt ut platser där många människor samlas.

Huge första fastighetsbolaget

Huge är det första fastighetsbolaget som valt att använda pantbehållarna, som just nu monteras i anslutning till flera av företagets hyresfastigheter. Dessutom kommer Huge att göra en extra insats i de kommersiella lokaler och idrottsanläggningar som företaget förvaltar där större pantbehållare sätts upp.

– Att ta miljöansvar är en självklarhet för oss på Huge och vi jobbar hårt för att ligga i framkant genom att hela tiden förbättra och utveckla vårt arbete så att miljön tar så liten skada som möjligt. När vi läste om Returpacks nya pantbehållare såg vi direkt en möjlighet att ytterligare underlätta för våra hyresgäster att återvinna, säger Maria Nordlöf, informationschef på Huge.

Två flugor i en smäll

De större pantbehållarna som Huge kommer att placera ut i sina allmänna lokaler och idrottsanläggningar kommer också att bidra till mer pengar till idrottsföreningarna i Huddinge.

– Samtidigt som vi gör en insats för miljön underlättar vi för föreningarna att samla in pengar i form av pant. Nu när pantbeloppet på burkar höjts från 50 öre till 1 krona kan det ge lite extra klirr i kassan, säger Maria Nordlöf.

För mer information kontakta:

Katarina Lundell, Marknadschef Returpack

Tel: 011-19 19 82

katarina.lundell@returpack.se

Maria Nordlöf, informationschef Huge Fastigheter AB

Tel: 0709-75 04 11

maria.nordof@huge.se

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlareförbundet (SSLF). www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt