2009-05-18 13:37Pressmeddelande

Returpack får hjälp av skolelever för att få fler att panta

För fjärde året i rad har Returpack genomfört skoltävlingen Pantresan. En tävling där företaget fångar upp kreativa idéer från 8000 elever runt om i landet. Bland årets cirka 150 tävlingsbidrag fanns bland annat en animerad rappvideo, en skräckfilm, en diktsamling och en modell av Turning Torso.

- Pantresan är en av de mest inspirerande aktiviteter som vi genomför. Vi får ett fantastiskt gensvar och det märks att såväl elever som lärare är mycket engagerade i miljöfrågan. Just i år höll bidragen ovanligt hög kvalitet och vi har fått in många idéer som vi kan använda i vårt arbete, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

I år gick förstapriset till en klass i Mölndal som gjort en rappmusikvideo med lerfigurer. Nu kan de se fram emot en skolresa till Kolmårdens djurpark och ett studiebesök på Returpack. Förutom förstapriset delar Returpack ut tio andrapriser, hundra tredjepriser samt ett hederspris.

Miljöbudskap på burkar och flaskor
Hederspriset i år gick till en klass i Enköping vars idé handlade om att trycka miljöbudskap på burkar och flaskor.

- En spännande lösning som skulle kunna öka återvinningsgraden och som vi kommer att undersöka förutsättningarna för att göra verklighet av, säger Katarina Lundell.

Enkel vardagshandling som gör stor skillnad
Av alla burkar och plastflaskor som säljs i Sverige pantas omkring 88 procent d v s cirka 1,4 miljarder burkar och flaskor. Med den siffran toppar Sverige statistiken i världen och är en förebild för många andra länder. Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, ser till att varje burk och flaska som pantas blir till en ny.

- Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Vi jobbar ständigt för att vi ska bli ännu duktigare pantare i Sverige. Pantresan är en viktig del i det arbetet. Barnen är ju morgondagens pantare och om vi lär dem att göra rätt från början och samtidigt förstå miljövinsterna, då har vi vunnit mycket. Dessutom är barnen mycket duktiga på att påverka sin omgivning, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Flera av tävlingsbidragen finns på Returpacks pressrum på Newsdesk; http://www.newsdesk.se/pressroom/ab_svenska_returpack samt på www.pantamera.nu,
För mer information kontakta:
Katarina Lundell, marknadschef Returpack
Tel: 011-19 19 82
Mobil: 0705-64 53 75
katarina.lundell@returpack.se
www.pantamera.nu
Korta fakta om tävlingen:
• Tävlingen vänder sig till alla förskole- och lågstadieklasser runtom i Sverige
• Anmälan görs på www.pantamera.nu. Här kan man även se tidigare års tävlingsbidrag.
• Alla lärare får ett kostnadsfritt undervisningsmaterial bestående av DVD-filmer, broschyrer samt en lärarhandledning med förslag på lektionsupplägg.
• Tävlingen startade den 2 februari och pågick till och med den 30 april.
• Varje klass tävlar med ett gemensamt bidrag på temat "Varför ska man panta burkar och plastflaskor?"
• 1:a pris - Resa, boende och inträde till Kolmårdens djurpark samt ett besök som hedersgäster på Returpacks fabrik i Norrköping.
• 2:a pris - Aktivitetscheck till klassen. 10 vinnare utses
• 3:e pris ¬- Pennskrin, gympapåse, kortlek eller myntbörs till hela klassen. Val av pris gör man vid anmälan till tävlingen. 100 vinnare utses.
Klassdiplom till alla medverkande klasser
Glasscheckar lottas ut bland medverkande klasser
Pris till lärarna - Två pantbagar/vinnande klass
T-shirts till hela klassen - skickas till de 25 först inkomna bidragen


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt