2022-06-09 05:06Pressmeddelande

Rekordstort intresse för Pantresan - första pris till Bärstadsskolan

Bärstadsskolan klass 3 Röd i Hammarö i Värmland - vinnare i Pantresan våren 2022Bärstadsskolan klass 3 Röd i Hammarö i Värmland - vinnare i Pantresan våren 2022

Intresset för skoltävlingen Pantresan har varit rekordstort. Aldrig tidigare har så många skolklasser varit med och tävlat, 742 stycken. I tuff konkurrens är nu vårens vinnarklass utsedd: Bärstadsskolan klass 3 Röd i Hammarö i Värmland.

Pantresan är Pantameras skoltävling, som engagerat långt över 150 000 elever sedan starten 2006. Genom åren har tävlingen utvecklats och är nu en interaktiv talkshow, ledd av Beppe Singer, känd programledare från Barnkanalen. Förutom att lära sig om energi, material, återvinning, pant och hållbar utveckling får eleverna göra experiment och slå sina kloka huvuden ihop om hur just deras skola kan spara energi, minska matsvinn och återvinna. Den klass som bäst lyckas knåda ihop detta i ett kreativt tävlingsbidrag vinner.

- Genom Pantresan får eleverna tillgång till nya kunskaper och många nya ämnesspecifika ord. Den innehåller också roliga experiment som man blir sugen att få prova i klassen. Oerhört hedrande att ha blivit utvalda bland nästan 750 tävlande klasser i Sverige och vi tackar för priset och den otroligt vackra motiveringen. Vi blev rörda och mycket glada, säger Karin Wivhammar, klasslärare på Bärstadsskolan.

Bärstadsskolan ligger i Hammarö kommun i Värmland. Värmland är också Sveriges bästa pantarlän med i snitt 335 pantade burkar och flaskor per person, vilket är mer än 100 förpackningar över rikssnittet.

- Pant och återvinning är en nyckelfaktor för hållbar utveckling, därför är det helt fantastiskt att se vilket engagemang som finns bland svenska elever och lärare! Vi har kört tävlingen i många år, och intresset är större än någonsin, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Långsiktigt arbete

Det svenska pantsystemet är världsledande effektivt. 88,2 procent av alla burkar och flaskor som såldes 2021 pantades och kunde på så sätt återvinnas. Varje burk eller flaska som pantas sparar koldioxid och kan bli till nya burkar och flaskor.

- Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet, vi ser hur viktigt det är att redan tidigt etablera goda vanor. Men den stora vinsten är ju att eleverna också förstår varför pant och återvinning är viktigt, säger Katarina Lundell.

Svenskarna slog pantrekord

Långsiktigt arbete ger resultat. År 2021 pantade svenskarna mer än någonsin, 2,4 miljarder förpackningar pantades vilket var en ökning på 200 miljoner förpackningar jämför med året innan. Den sparade koldioxiden kan jämföras med hur mycket en mindre svensk stad släpper ut under ett helt år. Svenskarna pantade i snitt 232 förpackningar per person 2021, vilket kan jämföras med 214 förpackningar per person 2020.

Läs mer om pantresan: https://pantresan.nu

Alla vinnarklasser våren 2022:

1 Bärstadsskolan 3 Röd, Hammarö
2 Furulundsskolan 3-6, Lillhärdal
3 Hansåkerskolan 3, Stugun
4-15 Bäckahagens skola 2B, Bandhagen
4-15 Långångsskolan F-klass, Stocksund
4-15 Tåby skola Åk 1, Söderköping
4-15 Gröndalsskolan Särskola F, Kalmar
4-15 Skärhamns skola 6B, Bleket
4-15 Lysvik skola Åk 6, Lysvik
4-15 Skerrud skola F-1, Brålanda
4-15 Bäckahagens skola 2A, Bandhagen
4-15 Vittra Jakobsberg Åk 2, Jakobsberg
4-15 Björklinge skola 3B, Björklinge
4-15 Ängskolan Åk 5, Luleå
4-15 Videdals privatskolor Åk 1, MalmöOm Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark