2017-01-03 07:15Pressmeddelande

Rekordpantad fjällsemester

null

Nu är årets skidsäsong igång i den svenska fjällvärlden. Stugor, lägenheter och hotellrum bokas upp i rask takt. Fler människor på fjällsemester betyder också mer pant i fjällen. Sedan många år samarbetar Pantamera/Returpack en stor del av landets skidanläggningar för att göra det enkelt att panta och ta ett miljöansvar även på semestern. Under förra säsongen samlades över 1 miljon förpackningar in genom samarbetet – en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Varje år turistar runt 2 miljoner svenskar i fjällen. Samtidigt konsumeras också en hel del dryck på burk och flaska. När årets säsong nu inleds är det sjunde året i rad som Pantamera samarbetar med skid- och stuganläggningar för att så många burkar och flaskor som möjligt ska återvinnas.

– Vi vet att svenskarna vill panta, och vi jobbar ständigt för att det ska vara lätt att göra rätt. Vi utökar vårt samarbete med Sveriges skid- och stuganläggningar för varje år, både med fler insamlingsmöjligheter på anläggningarna, och med nya destinationer. Det är kul att se våra siffror som så tydligt visar att konceptet fungerar och att insamlingen ökar år från år, säger Carita Classon, produktchef vid Pantamera.

Samarbete med Skistar

Panthanteringen i fjällen handlar både om att göra en insats för miljön och ta ansvar för att pantpengarna går till någon form av välgörenhet. Under åren har pantpengarna som samlats in gått till allt från att stötta fjällräddningsstationer och lokala idrottstalanger till att rädda den svenska fjällräven.

Skistar, som äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen, har under flera år samarbetat med Pantamera. Inför årets säsong har de ytterligare utökat möjligheterna för sina gäster att lämna pant, bland annat kring värmestugor och restauranger i Skistar Sälen.

– För oss ger samarbetet med Pantamera goda förutsättningar att förena hållbarhet av olika slag. Vi värnar om vår fjällmiljö och genom att göra det enkelt att panta för våra gäster så bidrar vi tillsammans till att hålla naturen ren. Detta ger också stöd till social hållbarhet för barn då pantpengarna oavkortat går till Alla på snö, ett projekt tillsammans med Svenska skidförbundet, där så många fjärdeklassare som möjligt kostnadsfritt får vara ute i friska luften och röra på sig på snö. Bland annat testa skidåkning, pulka och andra aktiviteter, säger Linda Morell, Reklam- och PR-chef, SkiStar.

Rekordmånga pantförpackningar samlades in

Sedan Pantamera lanserade konceptet med insamling av pant på skidanläggningar har antalet insamlade förpackningar ökat markant. Under förra säsongen samlades rekordmånga pantförpackningar in, 1 112 548 stycken. Det är samma mängd energi som det går åt till att spela TV-spel 5 timmar i veckan i 25 år – i fall att din skidsemester inte riktigt går som planerat…

För mer information kontakta:

Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack

carita.classon@returpack.se

0708-71 75 80

Linda Morell, Reklam- och PR-chef, SkiStar

linda.morell@skistar.com

076-11 860 02

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt