2019-08-16 05:35Pressmeddelande

Rekordmängder med pant i storpantarautomaterna Pantamera Express

Storpantarautomaten Pantamera Express
Foto: ApelögaStorpantarautomaten Pantamera Express Foto: Apelöga

Har du testat någon av våra storpantarautomater Pantamera Express? Då är du i gott sällskap. Under årets sju första månader har mängden pant som passerat en Pantamera Express ökat med omkring 46 procent jämfört med samma period förra året.

Hittills i år har sju nya Pantamera Express-automater installerats, och många har upptäckt fördelen med de snabba automaterna. Till och med juli i år pantades drygt 31 miljoner förpackningar via Pantamera Express-automater, det är en ökning med närmare 10 miljoner, eller 46 procent, från samma period året innan.

Över 100 miljoner förpackningar sedan starten

År 2015 installerades en allra första storpantarautomat på Returpunkten i Norrköping och sedan dess har ytterligare 38 automater tillkommit runt om i landet. Totalt har det pantats 101 246 753 förpackningar i dessa automater sedan starten 2015. Under hösten 2019 planeras installationer av ytterligare fyra Pantamera Express, först ut är Piteå och därefter Åkersberga.

- Med storpantarautomaten Pantamera Express är det enklare än någonsin att panta stora mängder. Du häller i dina burkar och flaskor och slipper lägga in dem en och en i pantautomaten. Du kan välja på tre utbetalningssätt; en betalcheck som du kan handla för i din mataffär, skänka panten till välgörenhet och sist men inte minst, insättning på ett bankkonto via ett PayPal-konto, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera Express vid Returpack.

Fakta:

Januari-juli 2018: 21 606 903 förpackningar
Januari-juli 2019: 31 494 714 förpackningar
Skillnad i procent: 46%
Totalt sedan starten: 101 246 753 förpackningar

Topplista juli månad 2019:

Norrköping Returpunkten: 369 931 förpackningar
Retuna Återbruksgalleria i Eskilstuna: 303 778 förpackningar
Våxnäs Återvinningscentral i Karlstad: 303 330 förpackningar


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot omkring 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Carita Classon
Produktchef
Carita Classon