2013-06-26 11:08Pressmeddelande

Pantrekord på Sweden Rock - 751 562 burkar och PET-flaskor

null

– Till vår hjälp hade vi Sölvesborgs Hockey, som samlade in burkar och PET-flaskor på festivalområdet och Kenneth Gillberg som driver festivalcampingen. Vi har samarbetat under flera år, men aldrig tidigare har vi lyckats samla ihop så här mycket pant, säger Rickard Andersson, produktchef för Pantamera.

Ökad sommarpantning
Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta. Nästan nio av tio burkar och PET-flaskor återvinns. Undersökningar visar att när vi konsumerar vår dricka utomhus, som vi ofta gör under sommaren, är vi inte lika bra på att panta som när vi befinner oss hemma. Därför görs extra insatser under sommaren.

– Sommaren är högsäsong för oss. Utöver de cirka 60 festivaler och evenemang vi jobbar med på olika sätt, samarbetar vi även med sjöräddningssällskapet, turistanläggningar och ett hundratal campingplatser. Dessutom har vi anlitat 25 cyklande ungdomar som pantamerabud under sommaren, säger Rickard Andersson.

Återvunnen musik
Pantamera har länge haft musik som en bärande del i sin kommunikation. Under åren har många såväl kända som okända artister återvunnit den kubanska pantamera-låten (Guantanamera).

– Många kopplar Pantamera till musik. De artister som medverkat i vår reklam har verkligen visat att även musik går väldigt bra att återvinna. Därför känns det extra angeläget att finnas på plats i musiksammanhang och göra en insats för miljön, säger Rickard Andersson. 

Pantameras festivalturné 2013

5 juni - 8 juni Sweden Rock
13 juni - 29 juni Bråvallafestivalen
3 juli - 6 juli Putte i Parken
4 juli- 6 juli  Metaltown 
8 juli - 10 aug Get Away Rock
8 aug-10 aug  Way Out West 

För mer information kontakta:
Rickard Andersson, produktchef Pantamera/Returpack
Tel: 0705-65 29 44
rickard.andersson@returpack.se

Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack ansvarar för det svenska pantsystemet i alla led – ett system i världsklass. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Naturvårdsverket har satt upp som mål att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. I dagsläget återvinns drygt 88 procent, vilket gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen. På Returpacks fabrik tar man emot cirka 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor per år.
 
Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt