2013-07-15 08:00Pressmeddelande

Pantletare – ett lönsamt och hållbart ”sommarjobb”

null

För sjätte året i rad genomförs Pantameras pantletartävling. Syftet är att uppmuntra barn och ungdomar att göra en insats för miljön och samtidigt tjäna extrapengar under sommarlovet. Aldrig tidigare har intresset varit så stort som i år, över 700 ungdomar har anmält sig hittills.

– Barn och ungdomar är ofta väldigt miljömedvetna och vill gärna vara med och ta sitt ansvar, vilket ger oss gott hopp för framtiden. Att vara pantletare är ett enkelt sätt att bidra, samtidigt som man tjänar extrapengar och har chansen att vinna fina priser, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera.

En undersökning som genomfördes på uppdrag av Städa Sverige tidigare i år visade att 64 procent av de tillfrågade ungdomarna vill göra mer för miljön. 

Pantade för 570 000 kronor
Att vara pantletare kan vara en riktigt lönsam affär. Förra årets vinnare pantade för över 19 000 kronor och sammanlagt lyckades ungdomarna panta för 570 000 kronor. För att delta går man in på www.pantamera.nu/pantletare2013 och anmäler sig. Tävlingen innebär att de tre som pantat mest vid kampanjens slut, den 26 augusti, vinner en pantamera-cykel. På hemsidan kan man löpande föra in hur mycket man har pantat för och på så sätt hela tiden se hur man ligger till i tävlingen.

– Utöver första priset delar vi ut flera andra priser. Det är många vinnare i den här tävlingen, men den största vinnaren är miljön. Genom att återvinna en burk istället för att tillverka en från nytt aluminium sparar man hela 95 procent energi. När man pantar fem burkar sparar man lika mycket energi som det går åt att ha en dator i gång under tre timmar, säger Katarina Lundell.

Bra kan bli ännu bättre
Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta – nästan nio av tio burkar och PET-flaskor återvinns. Enligt den senaste statistiken från Pantamera pantade vi i snitt 154 burkar och PET-flaskor per person under förra året. Pantamera jobbar ständigt med olika aktiviteter för att öka återvinningen ytterligare. Bland annat har man anlitat 25 sommarjobbande Pantamerabud som cyklar runt på semesterorter och samlar pant.

– Under sommarhalvåret konsumerar vi mer dryck utomhus än annars. Därför gör vi extra satsningar för att öka återvinningen av dessa burkar och PET-flaskor, säger Katarina Lundell.


Vill du komma i kontakt med en pantletare i din kommun? 

Kontakta Malin Sundberg, projektledare Pantletare

Tel: 070-236 23 22 , malin.sundberg@returpack.se

För övriga pressfrågor kontakta:

Katarina Lundell, Kommunikationschef för Pantamera som drivs av Returpack

Tel: 070-564 53 75, katarina.lundell@returpack.se 


Bildtext: Katarina Lundell, kommunikationschef Pantamera badar i pant från pantletare.

Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack ansvarar för det svenska pantsystemet – ett system i världsklass. Målet är att 90% av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. I dagsläget återvinns drygt 89 procent, vilket gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen. Årligen återvinns över 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor. Huvudkontoret liksom fabriken ligger i Norrköping. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. Returpack är en av stiftarna till Håll Sverige Rent. www.pantamera.nu/Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt