2019-12-20 08:57Pressmeddelande

Pantameras skoltävling avgjord – Huddunge Byskola vinner höstomgången av Pantresan

Vinnare Pantresan HT2019
Foto: ReturpackVinnare Pantresan HT2019 Foto: Returpack

9 av 10 barn anser att det är viktigt att vi tar hand om klimatet, visar en undersökning från Naturskyddsföreningen. Att intresset för miljö- och klimatfrågan hos landets skolungdomar är stort märks också i Pantameras årliga skoltävling Pantresan. Under höstens omgång har 282 klasser deltagit, och under året har hela 838 klasser deltagit. När höstens tävlingsomgång nu avgörs kammar eleverna på lilla Huddunge Byskola i Heby kommun, Uppsala län, hem tävlingens första pris.

Utbildningspaketet och skoltävlingen Pantresan har engagerat landets elever kring återvinning i över tio år. Sammanlagt har fler än 100 000 elever deltagit genom åren. Nu är höstens upplaga av tävlingen avgjord och vinnarklassen har just mottagit en prischeck på 10 000 kronor från Pantamera.

– Syftet med Pantresan är att i tidig ålder väcka barnens intresse och öka kunskapen om miljöfrågor i allmänhet och återvinning i synnerhet. Pantresan är ett mycket uppskattat utbildningspaket, både bland lärare och elever. Vi är glada och stolta att på ett lekfullt och samtidigt pedagogiskt sätt kunna bidra till ett ökat engagemang i hållbarhetsfrågor, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Bland de bästa i världen

I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta. År 2018 pantade vi över 2 miljarder burkar och PET-flaskor, det är ett snitt på 201 förpackningar per person. Den sammanlagda pantningen motsvarar en besparing på omkring 166 000 ton koldioxid.

– Det är ofattbara mängder pant och en fantastisk miljöinsats, mer än 18 000 ton aluminium och drygt 22 000 ton PET-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor. En viktig anledning till att vi är så bra på att panta är att vi har haft ett pantsystem så länge och att vi därmed lärt oss att göra rätt från början. Där har vår satsning på Pantresan bidragit, säger Katarina Lundell.

Populärt utbildningspaket

Pantresan är ett kostnadsfritt digitalt undervisningskoncept som bland annat innehåller förslag till lektionsupplägg, lekfulla uppgifter och ett tävlingsmoment. Undervisningsmaterialet utgår från Skolverkets mål för miljö och livsstil som bland annat säger att elever ska förstå hur användning av produkter i hemmet påverkar miljön.

Vinnande skolklasser i Pantresan är:

Första plats: Huddunge Byskola i Heby

Andra plats: Klass 3 på Carlshöjdsskolan i Umeå

Tredje plats: Klass 6b på Vibyskolan i Sollentuna

Delad fjärde plats: Klass 2-3 på Trädgårdsskolan i Gävle, Klass 2 på Frötuna skola i Norrtälje, Klass 5 på Björnåkerskolan i Skellefteå, Klass 5 på Brålanda Skola i Vännersborg, Klass 1-3 på Gottne Byskola i Örnsköldsvik, Klass 1-2d på Salemsskolan i Salem, Klass 5 på Lammhults skola i Växjö, Klass 1 på Lotorp i Finspång, Klass vit på Årsta grundsärskola i Uppsala, Klass 2 a på Nordhemsskolan i Göteborg, Klass 4 på Hansåkerskolan i Ragunda, Klass 4 på Skönsmons skola i Sundsvall

Läs mer om pantresan: https://pantamera.nu/pantresan



Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot omkring 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark