2024-03-20 09:16Pressmeddelande

Pantamera släpper årets upplaga av populära Pantresan

Familjen López-Ström i årets upplaga av Pantresan.
Foto: ReturpackFamiljen López-Ström i årets upplaga av Pantresan. Foto: Returpack

Pantresan är Pantameras skolaktivitet om hållbarhet och återvinning som genom åren har engagerat hundratusentals elever i låg- och mellanstadiet. I årets nysläppta upplaga får vi träffa den delvis klimatsmarta familjen López Ström i en fiktiv och humoristisk dokumentärserie om hållbara vanor i vardagen.

Att vi kommit in i mars innebär inte bara att våren är i antågande, det innebär också att en ny upplaga av Pantameras skolaktivitet om hållbar utveckling släpps. Pantresan, som funnits sedan 2006, är ett undervisningsmaterial med kopplingar till läroplanen och har sedan starten aktiverat närmare 200 000 elever i årskurs F-6 – och populariteten ökar för varje år.

Årets upplaga – en fiktiv dokumentärserie

I Pantresan hos klimatsmarta familjen får vi följa med hem till familjen López Ström för att se dem lösa hållbarhetsutmaningar i vardagen. Serien beskrivs som en humoristisk och fiktiv dokumentärserie där föräldrarna tror sig veta mycket om det mesta, men där det snabbt blir uppenbart att det är barnen som egentligen är de kunniga.

– Ett av målen med årets programserie är att skapa bra förebilder för barnen som tittar. Att de ska tycka att det är coolt att vara smart och medveten – som barnen i familjen López Ström, säger Anton Gustafsson, kommunikatör och projektledare på Pantamera.

Komplett undervisningsmaterial

I årets upplaga har Pantamera satsat extra på att ta fram ett gediget arbetsmaterial som kompletterar programserien. Quizfrågor, diskussionsuppgifter och kreativa uppgifter finns att tillgå för de klasser som vill fördjupa sig i ämnena som introduceras i avsnitten.

– Vi har tidigare bjudit på extra material med kluriga frågor och uppgifter, men i år har vi verkligen satsat på att skapa ett fördjupande arbetsmaterial till varje avsnitt, som ett sätt för klasserna att lära sig ännu mer. Det har också gett oss möjligheten att åldersanpassa kunskapsnivån, säger Anton Gustafsson.

Brett om hållbar utveckling

Undervisningsmaterialet berör en bredd av ämnen inom hållbar utveckling. Några av de teman som tas upp under de fyra avsnitten är energibesparing, matsvinn, biologisk mångfald och återbruk.

– Lärarna är ju viktiga här, och vi vill så klart att materialet ska vara så attraktivt som möjligt för dem. Gratis och enkelt att använda har det alltid varit, men på senare år har vi satsat lite bredare och introducerat fler ämnen inom hållbar utveckling. Och även om pant numera tar lite mindre plats till förmån för andra ämnen, ser vi enbart positivt på utvecklingen eftersom miljömedvetna vanor och beteenden ofta går hand i hand, säger Anton Gustafsson.

2024 års upplaga av Pantresan finns nu att se och delta i på pantresan.nu.Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,7 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt
Anton Gustafsson
Kommunikatör och projektledare
Anton Gustafsson