2015-07-01 07:30Pressmeddelande

Pantamera på årets festivalturné

null

Pantamera är ute på sin årliga festivalturné för att hjälpa arrangörerna att samla in alla burkar och PET-flaskor och uppmuntra besökarna att panta mera. Just nu är det panten från Bråvalla-festivalen som tas omhand. Bästa pant-festivalen hittills är Sweden Rock där man lyckades samla in 750 000 burkar och PET-flaskor.

I år deltar Pantameras festivalteam på de flesta av sommarens stora festivaler samtidigt som man samarbetar med ytterligare ett 60-tal arrangemang i form av stadsfestivaler och liknande. Än så länge leder Sweden Rock pantligan, där lyckades man samla in 750 000burkar och PET-flaskor.

– Det är helt fantastiska siffror som motsvarar en energibesparing på över 120 000 kilowattimmar. Lika mycket som 500 gitarrförstärkare drar på 5 timmar, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Byt pant mot pantisar
Utöver att hjälpa arrangörerna med att samla in pant inspirerar Pantameras festivalteam till pantning genom olika aktiviteter. Bland annat kan festivalbesökarna byta en påse pant mot ett par Pantamera-kalsonger och trosor. Sammanlagt räknar Pantamera med att samla in 3,5 miljoner burkar och petflaskor på årets festivaler.

– När vi konsumerar vår dricka utomhus, som vi ofta gör under sommaren, är vi inte lika bra på att panta som det vi konsumerar hemma. Därför gör vi på Pantamera extra insatser under sommaren, berättar Katarina.

Campingplatser, Stadium Sports Camp och AlmedalenFestivalturnén är en av många aktiviteter Pantamera genomför under sommaren bland annat samarbetar man med campingplatser och småbåtshamnar. Dessutom finns flera Pantamera-bud på olika turistorter för att samla in pant på cykel.

– Just nu är vi också delaktiga i Stadium Sports Camp i Norrköping med pantinsamling, och under Almedalsveckan, med både gatumusikanter och cyklande Pantamera-bud, säger Katarina.

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta – nästan nio av tio burkar och petflaskor återvinns. Förra året pantade vi i snitt 169 burkar och PET-flaskor per person och sammanlagt återvann vi 1,65 miljarder förpackningar.

För mer information kontakta:

Katarina Lundell, kommunikationschef, Pantamera/Returpack

Tel: 0705-64 53 75

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt