Returpack och Sjöräddningssällskapet fortsätter samarbeta för att öka återvinningen av burkar och flaskor. I sommar skänker Returpack 10 öre till Sjöräddningssällskapet för varje privatimporterad burk som pantas. Nu uppmanas svenskarna att panta så att fler liv kan räddas till sjöss.
Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta. I snitt återvinns nästan nio av tio burkar och PET-flaskor. Trots det är det varje år omkring 200 miljoner burkar och flaskor som inte pantas. Förra året inledde Returpack ett samarbete med Sjöräddningssällskapet i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor och samtidigt samla in pengar så att fler liv kan räddas till sjöss. En lyckad satsning som innebar ett ekonomiskt tillskott till sjöräddningen på nästan 1,8 miljoner kronor och stora miljövinster.– Under sommaren är konsumtionen hög och det kan vara långt till närmaste pantautomat. Genom ett aktivt samarbete med Sjöräddningssällskapet underlättar vi för båtfolket att bli av med sin pant, samtidigt som pantpengarna bidrar till en mycket betydelsefull verksamhet för alla som vistas på sjön, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.
18 miljoner burkar
För varje privatimporterad burk som pantas skänker Returpack 10 öre till Sjöräddningssällskapet. Under 2011 pantades cirka 18 miljoner privatimporterade burkar, vilket räckte till att utrusta 72 frivilliga sjöräddare med den utrustning som behövs för att kunna rädda liv till sjöss. Dessutom driver många sjöräddningsstationer egna insamlingar. Ett exempel är stationen i Stenungsund, som förra året pantade för över 30 000 kronor.
– Vi sprider information till allmänheten och lokala företag om att vi tar emot både vanliga och privatimporterade burkar. Panten vi samlar in håller våra tre båtar med bränsle under hela året. Vi hoppas att alla vill hjälpa sjöräddningsstationer i Sverige att samla pant, berättar Steen Skov på Sjöräddningsstationen i Stenungsund.
Returpack har tagit fram specialanpassade pantkärl i olika storlekar som levereras till sjöräddningsstationerna.
Panta för miljön och sjöräddningen
Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Genom att tillverka en burk av återvunnet aluminium sparar man 95 procent energi, jämfört med nytillverkning.
– Att återvinna aluminiumburkar ger lika stora miljövinster oavsett om burkarna har ett svenskt pantmärke eller inte. När man pantar fem burkar sparar man till exempel lika mycket energi som det går åt att ha en dator i gång under tre timmar. Nu hoppas vi att ännu fler ska panta, för både miljön och sjöräddningen, avslutar Katarina Lundell.
För mer information kontakta:
Katarina Lundell, Marknadschef Returpack
Tel: 011-19 19 82
katarina.lundell@returpack.se
Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Returpack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu
Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu