2011-07-05 08:00Pressmeddelande

Pant räddar liv till sjöss – Returpack och Sjöräddningssällskapet i samarbete

null

I samband med att årets båtsäsong tog fart inledde Returpack och Sjöräddningssällskapet ett samarbete. Syftet är att öka återvinningen av burkar och flaskor och samtidigt samla in pengar till sjöräddningssällskapets verksamhet så att fler liv kan räddas till sjöss.

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta. I snitt återvinns nästan nio av tio burkar och PET-flaskor. Trots det är det omkring 200 miljoner burkar och flaskor som inte pantas varje år.

– Vi vet att det konsumeras en hel del dryck på burk och flaska till sjöss där man oftast är långt ifrån en pantautomat. Genom ett aktivt samarbete med Sjöräddningssällskapet underlättar vi för båtfolket att bli av med sin pant, samtidigt som pantpengarna bidrar till en mycket betydelsefull verksamhet för alla som vistas på sjön, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

– Vi är glada över samarbetet med Returpack som har mottagits mycket väl bland våra frivilliga sjöräddare runt om i landet. Det känns väldigt bra att göra en insats för miljön, samtidigt som vi får tillskott till vår verksamhet som helt bygger på medlemsintäkter och gåvor, säger Helena Lind, på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening med omkring 2000 frivilliga sjöräddare på 66 räddningsstationer från Piteå i norr till Ystad i söder. Under förra året ryckte de frivilliga sjöräddarna ut på räddningslarm 849 gånger, men räknar man även med sjöambulanstransporter och förebyggande utryckningar var antalet uppdrag över 6000.

17 miljoner privatimporterade burkar
Returpack har tagit fram specialanpassade pantkärl i olika storlekar som levereras till de 66 sjöräddningsstationerna. Utöver de pantpengar som kommer in via pantkärlen skänker Returpack ytterligare tio öre för varje privatimporterad burk som pantas under sommaren (mellan den 13 juni och 28 augusti). Under förra sommaren pantades totalt 17 miljoner av dessa burkar, vilket motsvarar en summa på 1,7 miljoner.

– Normalt ger inte de privatimporterade burkarna någon pant alls eftersom man inte betalat någon pant när man köpt dem. Däremot är ju miljövinsterna desamma och pantautomaterna tar emot burkarna. Vi vill förstås att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas, oavsett om de sålts i Sverige eller utomlands. Nu hoppas vi att ännu fler ska panta de här burkarna när pengarna går till ett gott ändamål, avslutar Katarina Lundell.

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Retupack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt