2015-09-10 07:15Pressmeddelande

Pant hjälper människor på flykt

null

Under september månad går ett öre för varje burk och varje PET-flaska som pantas till Radiohjälpens arbete för människor på flykt. Om vi pantar som en ”normal” septembermånad kommer bidraget att uppgå till ca 1,3 miljoner kronor. Utöver detta skänker Pantamera 500 000 kronor till Radiohjälpen.

 

– Det här är ett enkelt sätt där alla kan bidra med en liten del som, när man summerar ihop det, kan göra stor skillnad. Nu hoppas vi att så många som möjligt letar i sina gömmor och pantar allt de kan under september, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.

Insamlingen pågår under hela september och sker via pantautomater i butikerna. Pengarna betalas sedan ut löpande från Returpack till Radiohjälpen. Till den första utbetalningen adderar Returpack 500 000 kronor utöver pantsumman.

– Konsumenterna pantar och får sitt pantkvitto och kan hämta ut sina pantpengar som vanligt. Vi läser av alla automater löpande och ser sedan till att insamlingspengarna betalas ut en gång i veckan. Det här upplägget var det enklaste sättet för oss att snabbt komma igång. Sedan finns flera andra bra initiativ som tagits av dagligvaruhandeln, organisationer och privatpersoner, där man kan skänka hela pantbeloppet, säger Katarina Lundell.

På insamlingssidan pantamera.nu/dukanhjalpa kan man löpande följa hur mycket pantpengar som kommit in till Radiohjälpen. Här finns även tips på hur man som privatperson kan göra om man vill skänka ytterligare pengar.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell