2014-10-07 08:50Pressmeddelande

Pant från flygplatser går till Läkare Utan Gränser

null

Returpack/Pantamera och Swedavia har inlett ett samarbete för att hjälpa Läkare Utan Gränser att rädda liv. Nu får fem svenska flygplatser pantkärl där resenärer kan skänka sina burkar och petflaskor. Pantpengarna går oavkortat till Läkare Utan Gränser.

Returpack inleder, tillsammans med flygplatskoncernen Swedavia, ett projekt för att öka återvinningen av burkar och petflaskor och samtidigt hjälpa människor i nöd. Projektet innebär att de fem flygplatserna Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport, Stockholm Bromma Airport, Umeå Airport och Luleå Airport, får specialtillverkade pantbehållare där resenärerna kan skänka sin pant till organisationen Läkare Utan Gränser.  

– Om det här blir den succé vi hoppas på så vill vi, tillsammans med Swedavia, införa samma system på de fem övriga statliga flygplatserna, säger Rickard Andersson produktchef på Returpack.

Hållbart företagande
Pantprojektet ingår i Swedavias arbete för hållbart företagande. Insamlingen av burkar och petflaskor fyller flera viktiga syften.

– Vi arbetar för en hållbar utveckling och genom det här samarbetet ser vi till att öka återvinningen och på så sätt spara energi. Läkare Utan Gränser är dessutom en organisation som stämmer väl överens om vår syn på socialt ansvarstagande, säger Tove Möller på Swedavia.

Returpacks bedömning är att panten enbart från Arlanda är värd omkring en miljon kronor per år. Även om inte allt kommer att samlas in från start kan summan på sikt bli betydande. Samtidigt som projektet hjälper Returpack i arbetet att öka återvinningen ger det ett värdefullt bidrag till Läkare Utan Gränsers livsviktiga arbete i katastrofdrabbade områden.

– Tillskottet kommer att bidra till att förstärka våra möjligheter att rädda flera liv i katastrofdrabbade områden runt om i världen, säger Johan Mast på Läkare Utan Gränser.

Pantbehållarna kommer att placeras på olika platser på flygplatserna, bland annat intill säkerhetskontrollerna, där många resenärer idag lämnar ifrån sig petflaskor och burkar.

Varje burk och flaska gör skillnad
De senaste åren har Returpack arbetat aktivt för att öka tillgängligheten till pantsystemet för konsumenterna. Idag finns det fler än 10 000 ställen där man kan lämna sin pant, av dessa är drygt tretusen butiker med pantautomater.

– Vi är ständigt på jakt efter nya samarbeten för att underlätta för alla att panta sina burkar och flaskor. Samarbetet med Swedavia är ett av många goda exempel, säger Rickard Andersson.


Bildtext: Nu kan du lämna dina burkar och petflaskor i något av våra återvinningskärl på Arlanda. Panten går oavkortat till Läkare Utan Gränser. Fotograf: Jonas Borg


Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där det behövs som mest. Läkare Utan Gränser bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.

Svedavia äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt