2016-09-15 07:50Pressmeddelande

På lördag städar 1 500 idrottsungdomar Sveriges stränder

null

I samband med Strandens Dag som infaller nu på lördag, görs en stor insats i Sverige där över 1 500 ungdomar och frivilliga från olika lokala idrottsföreningar plockar våra stränder rena från skräp. Bakom initiativet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige i samarbete med Returpack/Pantamera.

Strandens Dag är den största internationella insatsen som görs för att minska marin nedskräpning. Ungdomar och frivilliga över hela världen ger sig ut samma dag för att plocka skräp på stränderna. Förra året deltog över en halv miljon ungdomar som tillsammans samlade ihop ungefär fem miljoner ton skräp.

I år deltar mer än 1 500 idrottsungdomar från ett 60-tal olika föreningar över hela Sverige. Städningarna är redan igång på flera håll i landet och i samband med Strandens dag nu på lördag görs en extra stor insats på 50 stränder, från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Media hälsas välkomna till städplatserna.

Dag: Lördag 17 september
Tid: Kl 09-12
Plats: Se lista över städplatserna här

- Strandstädningen är ett bra sätt att få ungdomar att ta ansvar för miljön. Det gör att de blir mer medvetna om problemet med nedskräpning och bidrar till en hållbar utveckling, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Vill få oss att städa mera
Pantamera har haft ett mångårigt samarbete med Städa Sverige som i augusti förstärktes ytterligare med det nya projektet #Städamera. Som namnet antyder syftar projektet till att städa ännu mer på platser där det finns behov och att få våra utemiljöer rena från skräp.

– Det känns både roligt och rätt att vi jobbar mer ihop. Att utveckla ett samarbete som både satsar på ungdomar, idrott och miljö passar bra in i våra långsiktiga mål för att nå ökad återvinning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef Pantamera.


För mer information:
Katarina Lundell, kommunikationschef Pantamera, 070-564 53 75
Mats Wesslén, vd Städa Sverige, 070-588 49 88
Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige, 070-683 08 73

Städa Sverige, idrottens miljöorganisation är den välkända gula säcken som synts i snart 30 år längs älvar, vägar, på stränder och andra områden. Vi arbetar med Sveriges idrottsungdomar för att tillsammans med dem och en rad olika företag satsa på ett mindre nedskräpat Sverige. Vi plockar årligen 1 000 ton skräp. www.stadasverige.se

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt