2021-01-25 06:59Pressmeddelande

Över 16 miljoner till svenskt föreningsliv

Föreningskampen
Foto: ReturpackFöreningskampen Foto: Returpack

Coronapandemin har slagit hårt mot föreningslivet, inte minst ekonomiskt. Riksidrottsförbundet bedömer att pandemins negativa ekonomiska effekt för idrottsföreningar handlar om mellan 4 och 6 miljarder kronor under kommande år. Då blir extrainkomster som Pantameras miljötävling Föreningskampen ännu viktigare. Tävlingen har nu genomförts för åttonde året och trots pandemin deltog över 2000 föreningar under förra året. Sammanlagt samlades över 18 miljoner burkar och PET-flaskor in vilket ger över 16 miljoner kronor till Sveriges föreningsliv.

Vinnare i 2020 års upplaga av Föreningskampen är den halländska föreningen Glommens IF som lyckades samla in fantastiska 200 050 burkar och flaskor. Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15 000 kronor.
– Det har naturligtvis varit tuffare för föreningarna att samla in pant med de begränsningar som pandemin har inneburit med färre sammankomster, cuper, matcher och lagaktiviteter. Att så många föreningar ändå valt att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan och samtidigt göra en fin insats för miljön är mycket glädjande, Rickard Andersson, strategisk marknadsförare på Pantamera/Returpack.
Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant.

Både miljön och föreningskassan är vinnare

Årets Föreningskamp har inte bara gett klirr i föreningskassorna med över 16 miljoner kronor i insamlade pantpengar. Den insamlade panten motsvarar dessutom en koldioxidbesparing på 1 545 ton.
– Föreningskampen är verkligen ett win-win-koncept som bidrar både till föreningslivet och miljön. Att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv känns extra bra ett år som 2020. Nu hoppas vi på att vårt fantastiska föreningsliv kan börja levas som vanligt snart, säger Rickard Andersson.

Ny smidig utbetalning av pantpengar

För att göra det smidigare för föreningarna att panta de burkar och flaskor som de samlar in har Pantamera utvecklat en ny app som gör att pantpengarna sätts in direkt på föreningarnas respektive bankkonto.
– Många föreningar pantar sina burkar och flaskor i de så kallade Pantamera Express automaterna, där man inte behöver hantera varje burk och flaska för sig utan häller i hela säckar med pant. När det är gjort kan man genom appen scanna in sitt kvitto och då förs pengarna automatiskt över till det konto man har valt. Vi hoppas att det ska underlätta ytterligare så att ännu fler föreningar samlar in ännu mer pant, säger Rickard Andersson.

Nationell placering

Förening

Län

Antal burkar och flaskor

1

Glommens IF

Hallands län

200 050

2

Lions Club Osby

Skåne län                                     

187 200

3

Mora IK Ungdom

Dalarnas län

165 550

4

Bua IF

Hallands län                                     

152 300

5

SHK Hockey

Uppsala län

151 550

6

Hasslövs IS

Hallands län

142 050

7

HK Guldkroken

Västra Götalands län

142 000

8

Ljungskile SK

Västra Götalands län                             

134 150

9

Stafsinge IF

Hallands län                                     

125 750

10

KRIF Hockey

Blekinge län

122 700

Här finns mer information om Föreningskampen: http://www.pantamera.nu/foreningar/Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu