2020-08-26 09:52Pressmeddelande

Nytänkande finalister nominerade till Årets Hållbarhetsinitiativ 2020

Årets Hållbarhetsinitiativ
Illustration: ReturpackÅrets Hållbarhetsinitiativ Illustration: Returpack

Nu har det blivit dags att presentera de tre finalisterna till Årets Hållbarhetsinitiativ. Pantamera driver tillsammans med Svenska Retursystem kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ där priset delas ut vid den i år digitala Dagligvarugalan den 8 oktober.

- Kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ växer, och vi har även i år slagit rekord i antalet nominerade bidrag, ett angenämt problem för vår jury! Hållbarhet och nytänkande går ofta hand i hand, och bland finalisterna finns allt från nya lösningar på framtidens mat, forskning kring klimatsmarta förpackningar och vardagsnära tips på en mer hållbar livsstil. En fantastisk och inspirerande bredd i bidragen, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef vid Pantamera.

Bland alla fantastiska bidrag, har juryn enats om att de tre finalisterna till Årets Hållbarhetsinitiativ är:

Axfoundation - Framtidens mat

Axfoundation driver ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel på Torsåkers gård, strax norr om Stockholm. Här samlas representanter från hela livsmedelskedjan för att hitta lösningar för ett hållbart matsystem. Till exempel goda och hållbara alternativ till kött och att minska beroendet av importerad soja. Under senaste året har deras arbete med att odla proteingrödor som kan växa i Sverige nått framgångar. Baljväxtfärsen gjord av sötlupin, åkerböna och gråärt har fått genomslag med ökande volymer i både dagligvaru- och restaurangbranschen. Axfoundations arbete på Torsåker har stor potential att göra avsevärd skillnad för Sveriges framtida livsmedelsförsörjning.

Forskarteamet Helen Williams och Fredrik Wikström

Helen Williams och Fredrik Wikström är forskare på Karlstad universitet. Deras forskning har tagit död på många myter och gett viktig kunskap kring förpackningens roll för minskat matsvinn. Det handlar framför allt om att förpackningen ofta målas upp som en stor miljöbov, men är nödvändig för att transportera och skydda maten. Deras senaste studie visar bland annat att det är mer klimatsmart att välja portionsförpackat och mindre förpackningar. Forskningen har inte bara fått stort genomslag i Sverige, utan även internationellt.

Ekotipset

Ellinor Sirén som driver Ekotipset har över 250 000 följare och följarskaran ökar hela tiden. Hon brinner för enkla tips för en miljövänlig och giftfri vardag. Hon inspirerar på ett positivt sätt snarare än med pekpinnar och tycker att alla steg åt rätt håll är bra - även små! Det är Ekotipsets ”fel” att ättikan och bikarbonatet helt plötsligt blivit extremt populära produkter som alla ska ha hemma. Hon får oss att putsa, skura och gno med glädje: Roligt, klurigt och helt rätt i tiden.


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lil Berger
Projektledare Marknad
Lil Berger