Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Pantamera/Returpack.
– Vi på Pantamera vill verkligen skicka ett stort tack till alla i Sverige som pantar. Vi brukar kalla pantningen för Sveriges minsta klimatrörelse, eftersom alla kan bidra till miljön och klimatet genom något så enkelt som att panta sina burkar och flaskor, i stället för att lägga dom i annan återvinning eller slänga i soporna, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef på Pantamera/Returpack.
Trots att svenskarna pantar i hög takt ligger pantningsgraden – alltså andelen pantförpackningar som pantas – på 87,6 procent 2024, vilket är en bit under målet på 90 procent. Den största förklaringen är att många pantförpackningar försvinner ur systemet i gränshandeln. Men det är också lite svårare att få in pantförpackningar som inte konsumeras i hemmet, utan som vi konsumerar on-the-go. Det är även så att yngre pantar i något lägre grad än äldre.
Under året påbörjas en höjning av panten på alla förpackningar med målsättningen att ge ytterligare motivation att panta.
– Pantsystemet är en sluten loop av hög materialkvalitet, där PET-flaskor och burkar kan bli till nya flaskor och burkar, om och om igen. Vi sparar naturresurser genom att använda det som redan finns, samtidigt som vi också sparar stora mängder koldioxid och minskar nedskräpningen. Nu siktar vi på att panthöjningen ger den här lilla extra skjutsen så att vi pantar ännu mer, säger Katarina Lundell.
Antalet pantade förpackningar fortsätter att öka, men vissa län och kommuner sticker ut rejält i Pantameras årsstatistik. Gränskommuner med omfattande gränshandel, som Strömstad och Eda, leder ligan över pantade artiklar per person med hästlängder.
– Det är tydligt att i kommuner där man har stora evenemang, utbredd turism eller omfattande gränshandel, går pantningen upp. Men ibland kan vi se en rejäl effekt av att någon handlare i en mindre kommun installerat en storpantarautomat, säger Katarina Lundell.
Se mer i tabellerna nedan eller ta del av all statistik på Pantameras statistikportal:
https://statistik.pantamera.nu
Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,7 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu