2023-09-04 05:23Pressmeddelande

Nya insikter om nedskräpning när Norrköping storstädas för åttonde gången

Dolphinstjejer på städuppdrag
Foto: Städa SverigeDolphinstjejer på städuppdrag Foto: Städa Sverige

Årets storstädning av Norrköping engagerar 800 idrottsungdomar och 40 föreningar. Staden kommer att bli renare och snyggare – men årets Städa Norrköping kommer också att bjuda på fördjupade insikter om nedskräpning tack vare en ny skräpmätning.

För åttonde året i rad ska nu Norrköping få en rejäl storstädning. Städa Norrköping,
ett samarbetsinitiativ mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Returpack/Pantamera, med stöttning av Norrköpings kommun och E.ON, börjar nu måndagen 4 september och kulminerar på lördag 9 september på Tyska Torget. Då blir det aktiviteter, skräpsortering och uppträdande av artisten Neno. Engagemanget går inte att ta miste på, runt 800 ungdomar från 40 föreningar kommer att städa olika områden i kommunen.

Städa Norrköping handlar såklart om att få en renare stad, men också om samarbete, gemenskap – och framför allt om att sprida kunskap. Nytt för i år är ett fördjupat samarbete med Håll Sverige Rent, en organisation som instiftades av bland andra Returpack, och som har en etablerad mätmetod för att kartlägga nedskräpning. Inom ramen för projektet Trygga Orten, som drivs av Östergötlands Stadsmission tillsammans med Håll Sverige Rent, kommer skräpet i Navestad att mätas och analyseras. Systematiska skräpmätningar bidrar till ökad kunskap om hur nedskräpningen sker och vilka förebyggande åtgärder som behövs.

- Vi är exalterade över det engagemang som visas i Norrköping, år efter år! Det känns också både naturligt och roligt att inleda ett djupare samarbete med Håll Sverige Rent för att kunna följa skräputvecklingen lite djupare och över tid, säger Anton Hedlund, projektansvarig på Städa Sverige.

En storstädning som märks

Så räkna med en storstädning som märks i Norrköping under veckan som kommer. Men en renare stad är inte den enda positiva effekten: idrottsungdomarna får ersättning för städningen till sina föreningar, och lär sig också om nedskräpning och hållbarhet.

- Det här har verkligen blivit en årlig tradition, att vi på Pantamera städar Norrköping tillsammans med stadens idrottsföreningar. Vi är ju en lokal aktör med ett nationellt uppdrag, och det är viktigt för oss att stötta det lokala föreningslivet och göra skillnad i Norrköping där vi finns, säger Lil Berger, projektledare på Returpack/Pantamera.

- En ren och fräsch stad, med ett engagerat föreningsliv, är också en tryggare stad. Därför är det fantastiskt att se hur vi genom samarbete med lokala aktörer och föreningar kan ta gemensamt ansvar för ett rent och tryggt Norrköping, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Städa Norrköping äger rum 4-10 september, med gemensamt avslut på Tyska Torget den 9 september kl 11-12.

För mer information, kontakta:

Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige
Mejl: anton.hedlund@stadasverige.se
Tel: 0706-83 08 73

Lil Berger, projektledare Returpack/Pantamera
Mejl: lil.berger@returpack.se
Tel: 0705-08 32 32Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lil Berger
Projektledare Marknad
Lil Berger