2012-01-27 08:00Pressmeddelande

Ny pantmottagning ska få Stockholmare att panta mera

null

Nu inviger Returpack en mottagning för storpantare i Kungens Kurva. Anläggningen ska underlätta pantning av större mängder för företag, skolklasser, idrottsföreningar, organisationer och privatpersoner. Målet är att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

– Vi arbetar kontinuerligt med insatser för att öka tillgängligheten och på så vis underlätta för pantare. Om man har stora mängder pant kan det vara tidskrävande att panta i en vanlig pantautomat. I den nya pantmottagningen lämnar man in sin säck med pant som personalen sedan tar hand om. Pantpengarna sätts sedan in på ett konto som kunden anger, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Returpack har testat liknande lösningar, bland annat i Norrköping, med goda resultat. Anläggningen i Kungens Kurva är ett test som kommer att utvärderas.

– Vi testar olika lösningar i olika delar av landet för att sedan utvärdera och se vilken som fungerar bäst. Vårt mål är att göra det enkelt för alla att panta och göra en insats för miljön samtidigt som man tjänar en slant, säger Katarina.

Stockholmare sämre pantare

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta. Under 2010 slog vi rekord då vi i genomsnitt pantade 146 burkar och PET-flaskor per person. Statistiken för 2011 är inte klar än, men det mesta tyder på att rekordet slås igen.

– Om vi ser till statistiken hamnar Stockholms län på en av bottenplatserna när det kommer till pantning per invånare. Det hoppas vi nu att kunna ändra på, säger Katarina.

Hur funkar det?

  • Kunden lämnar sin säck med pant till operatören och fyller i sitt kontonummer på en skärm
  • Panten hälls ner i en stor pantmaskin där burkarna och PET-flaskorna räknas
  • Kunden får betalt direkt till sitt bankkonto (ingen kontant betalning)
  • Pantmottagningen har öppet mån-fre 10.00 – 20.00 lör-sön 10.00 -16.00

Adress till den nya pantmottagningen i Kungens Kurva: Pyramidbacken 6

För mer information kontakta:

Katarina Lundell, Marknadschef Returpack

Tel: 011-19 19 82

katarina.lundell@returpack.se

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Retupack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt