2020-09-22 05:21Pressmeddelande

Nu kan du express-panta på Ulvbergets återvinningscentral i Hudiksvall

Pojke med pant vid en Pantamera Express
Foto: ApelögaPojke med pant vid en Pantamera Express Foto: Apelöga

Nu får Hudiksvallsborna möjlighet att panta snabbt, smidigt och enkelt – med storpantarautomaten Pantamera Express på Ulvbergets återvinningscentral. Från och med måndag den 21 september är den nya storpantarautomaten redo att användas.

– Vi jobbar ständigt med att öka återvinningen av burkar och flaskor. En viktig del i det är att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

Enklare för storpantaren

Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som snabbt och enkelt vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen/säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten. Kapaciteten är omkring 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. Med Pantamera Express pantar man smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt, även om man har mycket pant.

Flera utbetalningslösningar

Pantaren kan välja mellan olika sätt att få sina pantpengar utbetalda. Antingen kan man få panten utbetald till bankkonto genom inlogg med BankID, eller som betalcheckar via ClearOn, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Dessutom kan man välja att skänka sina pantpengar antingen till någon förening som finns med i Pantameras föreningskoncept eller till välgörenhet. På Ulvbergets ÅVC har man valt organisationen Städa Sverige som donationsmottagare.

Öka tillgängligheten – och pantmängden

Med Pantamera Express ökar möjligheterna att återvinna pant i pantsystemet. I samband med installationen av storpantarautomaten på Ulvbergets ÅVC finns det numera 51 Pantamera Express runt om i landet.
– Med den nya Pantamera Express-automaten på Ulvberget vill vi göra det ännu enklare att panta mera, avslutar Carita Classon.

Fakta

Nära 60 miljoner förpackningar, samlades in via Pantamera Express under 2019, en ökning med omkring 20 miljoner förpackningar från året innan.

Pantamera Express på Ulvbergets ÅVC i Hudiksvall är den 51:a storpantarautomaten som installeras.

Läs mer om de olika pantutbetalningsmöjligheterna: https://pantamera.nu/vara-tjanster/privatpersoner/pantameraexpress/

Läs mer om Ulvbergets Återvinningscentral i Hudiksvall: https://www.hudiksvall.se/Sidor/Bo--leva/Avfall-och-atervinning/Oppettider-atervinningscentral.html


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Carita Classon
Produktchef
Carita Classon