2024-06-17 13:48Pressmeddelande

Nu kan du express-panta på Långtå återvinningscentral i Söderhamn

Pojke med pant vid en Pantamera Express
Foto: ApelögaPojke med pant vid en Pantamera Express Foto: Apelöga

Nu blir det ännu enklare för Söderhamnborna att panta stora mängder snabbt och smidigt – med storpantarautomaten Pantamera Express på Långtå återvinningscentral. I pantautomaten kan pantaren välja att få pantpengen överförd direkt till sitt bankkonto via Swish.

– Att det är enkelt och smidigt att panta är viktigt för att öka insamlingen av burkar och flaskor.

I Pantamera Express på Långtå återvinningscentral kan du dels panta mycket på en gång, dels enkelt och säkert få dina pantpengar överförda till ditt bankkonto. Det är viktiga delar i att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt, säger Annelie Sundberg, kundansvarig på Returpack/Pantamera.

Fler och nya lösningar för utbetalning av pantpengen

I Pantamera Express kan man föra över pantpengarna i realtid via Swish. När du pantat skriver du ut QR-koden, som du sedan skannar i Pantamera-appen, registrera ditt mobilnummer kopplat till Swish och du har pantpengarna direkt på ditt konto.

I Söderhamn finns många aktiva föreningar som samlar pant och med Pantamera Express blir det ännu enklare för dessa att panta sina förpackningar. I Pantamera Express kan du även skänka din pantpeng till din favoritförening, oavsett var föreningen finns i landet. Det enda kravet är att föreningen är ansluten som föreningskund hos Pantamera.

När du pantar kan du dessutom välja att få pantpengen utbetald via ClearOns betalcheckar, som du sedan kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Det går också att välja att skänka pantpengarna till välgörenhet. På Långtå återvinningscentral har man valt Sjöräddningssällskapet som gåvomottagare.

Öka tillgängligheten – och pantmängden

Med Pantamera Express ökar möjligheterna att återvinna pant i pantsystemet. Storpantarautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som snabbt och enkelt vill panta mycket på en gång. I stället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen eller säcken ner i ett fack.

– Vi vet att många uppskattar de nya “hälla i-maskinerna" och därför känns det glädjande att Söderhamnsborna nu får sin första storpantarautomat, då Pantamera Express installeras på Långtå återvinningscentral, säger Annelie Sundberg.

Fakta

Nära 150 miljoner förpackningar samlades in via Pantamera Express under 2023. Det är en ökning med drygt 13 miljoner förpackningar från året innan. Den första Pantamera Express-automaten installerades 2015, och på dessa snart 9 år har nära 700 miljoner förpackningar samlats in via Pantamera Express-automaterna. Pantamera Express på Långtå återvinningscentral i Söderhamn blir den 73:e automaten i Sverige. På samtliga Pantamera Express-automater finns Swish installerat.Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,7 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lil Berger
Projektledare Marknad
Lil Berger