2020-11-10 14:24Pressmeddelande

Nu kan du express-panta på Heden återvinningscentral i Karlstad

Pantare vid Pantamera Express
Foto: Lavette FilmPantare vid Pantamera Express Foto: Lavette Film

Nu får Karlstadsborna ytterligare en möjlighet att panta snabbt, smidigt och enkelt – med storpantarautomaten Pantamera Express på Heden ÅVC. Sedan tidigare finns en Pantamera Express-automat på Våxnäs ÅVC – där pantningsnivån är näst högst i hela landet. Automaten på Heden ÅVC installerades för ett par veckor sedan och är nu i full gång.

– Vi jobbar ständigt med att öka återvinningen av burkar och flaskor. En viktig del i det är att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

Enklare för storpantaren

Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som snabbt och enkelt vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen/säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten. Kapaciteten är omkring 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. Med Pantamera Express pantar man smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt, även om man har mycket pant.

Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald via ClearOns betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker, eller att skänka sina pantpengar till välgörenhet. På Heden ÅVC har man valt organisationen Alla Kvinnors Hus som donationsmottagare.

Öka tillgängligheten – och pantmängden

Med Pantamera Express ökar möjligheterna att återvinna pant i pantsystemet. I samband med installationen av storpantarautomaten på Heden ÅVC finns det numera 54 Pantamera Express runt om i landet, varav två i Karlstad.
– Med den nya Pantamera Express-automaten på Heden ÅVC vill vi göra det ännu enklare att panta mera, avslutar Carita Classon.

Fakta

Nära 60 miljoner förpackningar, samlades in via Pantamera Express under 2019, en ökning med omkring 20 miljoner förpackningar från året innan.
I samband med installationen av storpantarautomaten på Heden ÅVC finns det numera 54 Pantamera Express runt om i landet, varav 2 av dem finns i Karlstad (Heden ÅVC samt Våxnäs ÅVC).Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Carita Classon
Produktchef
Carita Classon