2023-09-11 05:34Pressmeddelande

Nu kan du express-panta på Härnösands Kretsloppspark

Man och pojke pantar i en Pantamera Express
Foto: Crelle FotografMan och pojke pantar i en Pantamera Express Foto: Crelle Fotograf

Nu blir det ännu enklare för Härnösandsborna att panta stora mängder snabbt och smidigt – med storpantarautomaten Pantamera Express på Härnösands Kretsloppspark. I pantautomaten kan pantaren välja att få pantpengen överförd direkt till sitt bankkonto via Swish.

– Att det är enkelt och smidigt att panta är viktigt för att öka insamlingen av burkar och flaskor. I Pantamera Express-automaten på Härnösands Kretsloppspark kan du dels panta mycket på en gång, dels enkelt och säkert få dina pantpengar överförda till ditt bankkonto. Det är viktiga delar i att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt, säger Annelie Sundberg, kundansvarig på Returpack/Pantamera.

Fler och nya lösningar för utbetalning av pantpengen

I Pantamera Express kan man föra över pantpengarna i realtid via Swish. När du pantat skriver du ut QR-koden, som du sedan skannar i appen Min Pant. I appen kan du även välja utbetalning till ditt bankkonto via vanlig banköverföring. Då tar det omkring en bankdag innan pengarna syns på kontot.

I automaten kan man även skänka sin pantpeng till sin favoritförening, oavsett var föreningen finns i landet. Det enda kravet är att föreningen är ansluten som föreningskund hos Pantamera. Då finns den valbar på skärmen på storpantarautomaten.
Pantaren kan dessutom välja att få pantpengen utbetald via ClearOns betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Pantaren kan också välja att skänka sina pantpengar till välgörenhet. På Härnösands Kretsloppspark har man valt organisationerna Friends och Håll Sverige Rent som gåvomottagare.

Öka tillgängligheten – och pantmängden

Med Pantamera Express ökar möjligheterna att återvinna pant i pantsystemet. Storpantarautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som snabbt och enkelt vill panta mycket på en gång. I stället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen eller säcken ner i ett fack. I samband med installationen av storpantarautomaten på Härnösands Kretsloppspark finns det numera 71 Pantamera Express runt om i landet.

Fakta

137 miljoner förpackningar samlades in via Pantamera Express under 2022. Det är en ökning med drygt 18 miljoner förpackningar från året innan. Den första Pantamera Express-automaten installerades 2015, och nu är antalet uppe i 71 spridda över hela landet. På samtliga Pantamera Express-automater finns numera Swish installerat.Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lil Berger
Projektledare Marknad
Lil Berger