2010-06-08 14:34Pressmeddelande

Norrköping City och Returpack i gemensam välgörenhetssatsning

null

Norrköping City har tillsammans med Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, satt upp två välgörenhetsautomater för pantning i Köpcentrumen Linden och Spiran. Tanken är att öka återvinningen, minska nedskräpningen och samtidigt stärka barnens rätt i samhället. Pantpengarna går oavkortat till BRIS i Norrköping.

Tanken med de nya pantautomaterna i Linden och Spiran är, förutom att öka återvinningen, även att minska nedskräpningen i centrum och samtidigt göra något gott för barn som behöver hjälp.

– Genom att panta just här kan man säga att man bidrar till tre goda saker i ett. Vi hoppas förstås att det kommer att generera mycket pengar till BRIS, säger Joakim Nättsjö, centrumledare Norrköping City.

– Det här är ett jättebra initiativ som vi naturligtvis välkomnar. Vi på BRIS behöver allt tillskott vi kan få, säger Birgitta Mäki, regionchef för BRIS region Öst.

Bäst i världen

Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det kommer till pantning. I snitt återvinns nästan nio av tio burkar och PET-flaskor. Men på Returpack nöjer man sig inte, därför tas nu extra krafttag för att öka återvinningen ytterligare. Bland annat höjs panten på burken från 50 öre till 1 krona under hösten, dessutom har man ökat tillgängligheten genom att sätta upp speciella pantbehållare för de som konsumerar sin dryck utomhus.

– Välgörenhetsautomaterna är också en insats vi gör för att öka återvinning. Än så länge är det dock en lokal aktivitet här i Norrköping. Men faller det väl ut, kan vi mycket väl tänka oss att genomföra den på flera håll i landet, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

En oas

Pantautomaterna är specialdesignade för ändamålet och står monterade på en gräsmatta, tanken är att det ska känas som en liten oas i köpcentrumen.

– Vi är mycket nöjda med designen av automaterna och hoppas att alla kunder kommer att uppskatta och utnyttja tillfället att bidra till något gott, säger Joakim Nättsjö.

För mer information kontakta:

Katarina Lundell, Marknadschef Returpack

Tel: 011-19 19 82

katarina.lundell@returpack.se

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlareförbundet (SSLF) www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Bengt Lagerman
VD
Bengt Lagerman
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt
Rickard Andersson
Strategisk marknadsförare
Rickard Andersson