2010-06-08 14:34Pressmeddelande

Norrköping City och Returpack i gemensam välgörenhetssatsning

null

Norrköping City har tillsammans med Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, satt upp två välgörenhetsautomater för pantning i Köpcentrumen Linden och Spiran. Tanken är att öka återvinningen, minska nedskräpningen och samtidigt stärka barnens rätt i samhället. Pantpengarna går oavkortat till BRIS i Norrköping.

Tanken med de nya pantautomaterna i Linden och Spiran är, förutom att öka återvinningen, även att minska nedskräpningen i centrum och samtidigt göra något gott för barn som behöver hjälp.

– Genom att panta just här kan man säga att man bidrar till tre goda saker i ett. Vi hoppas förstås att det kommer att generera mycket pengar till BRIS, säger Joakim Nättsjö, centrumledare Norrköping City.

– Det här är ett jättebra initiativ som vi naturligtvis välkomnar. Vi på BRIS behöver allt tillskott vi kan få, säger Birgitta Mäki, regionchef för BRIS region Öst.

Bäst i världen

Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det kommer till pantning. I snitt återvinns nästan nio av tio burkar och PET-flaskor. Men på Returpack nöjer man sig inte, därför tas nu extra krafttag för att öka återvinningen ytterligare. Bland annat höjs panten på burken från 50 öre till 1 krona under hösten, dessutom har man ökat tillgängligheten genom att sätta upp speciella pantbehållare för de som konsumerar sin dryck utomhus.

– Välgörenhetsautomaterna är också en insats vi gör för att öka återvinning. Än så länge är det dock en lokal aktivitet här i Norrköping. Men faller det väl ut, kan vi mycket väl tänka oss att genomföra den på flera håll i landet, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

En oas

Pantautomaterna är specialdesignade för ändamålet och står monterade på en gräsmatta, tanken är att det ska känas som en liten oas i köpcentrumen.

– Vi är mycket nöjda med designen av automaterna och hoppas att alla kunder kommer att uppskatta och utnyttja tillfället att bidra till något gott, säger Joakim Nättsjö.

För mer information kontakta:

Katarina Lundell, Marknadschef Returpack

Tel: 011-19 19 82

katarina.lundell@returpack.se

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlareförbundet (SSLF) www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt