2018-01-18 07:31Pressmeddelande

​Mora IK Ungdom från Dalarna vann Pantameras miljötävling Föreningskampen 2017

null

Pantameras miljötävling Föreningskampen är avgjord. I år vanns tävlingen av Mora IK Ungdom från Dalarna. Över 1 900 föreningar deltog i årets upplaga av Föreningskampen, och tillsammans samlade de in över 18 miljoner burkar och PET-flaskor. Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant. Årets tävling gav över 15,6 miljoner till Sveriges föreningsliv.

För femte året har Pantamera genomfört miljötävlingen Föreningskampen. I år deltog över 1 900 föreningar i tävlingen och tillsammans har de samlat in över 18 miljoner förpackningar. Allra flest förpackningar lyckades Mora IK Ungdom samla in - fantastiska 204 450 burkar och PET-flaskor! Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15 000 kronor.

Både miljön och föreningskassan är vinnare

Årets Föreningskamp har inte bara gett klirr i föreningskassorna med över 15,6 miljoner i insamlade pantpengar. Den insamlade panten motsvarar dessutom en energibesparing på över 3 354 482 kWh – lika mycket energi som det går åt att värma upp 249 medelstora villor under ett år.

Sedan förra året har fler föreningar upptäckt fördelarna med att delta i Föreningskampen, och drygt 400 nya föreningar har anslutit sig. Konceptet har också fått större spridning och nu finns det deltagande föreningar över nästan hela landet.

– Det finns ett enormt engagemang hos föreningarna runt om i Sverige, och det är härligt att så många väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar samtidigt som de gör en miljöinsats. Det känns riktigt bra att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det, säger Rickard Andersson, produktchef för Pantamera på Returpack.

Nationell placering Förening Län Antal burkar och flaskor
1 Mora IK Ungdom Dalarnas län 204450
2 Tvååkers IF Hallands län 192450
3 Pingvin Rugby Klubb Skåne län 184000
4 Hasslövs IS Hallands län 146800
5 Bua IF Hallands län 133200
6 HK Guldkroken Västra Götalands län 130150
7 Ränneslövs GIF Hallands län 116800
8 Falköpings Aik BK-Bowlingklubb Västra Götalands län 116750
9 Glommens IF Hallands län 96000
10 Torup/Rydö FF Hallands län 93950

Fakta:

Sedan 2012 har Pantamera drivit ett insamlingskoncept riktat till föreningar i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Här finns mer information om konceptet: http://pantamera.nu/vara-tjanster/foreningar/ År 2013 genomfördes den första Föreningskampen.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot närmare 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt