2021-12-09 09:45Pressmeddelande

Maxad pantinsamling när Musikhjälpen kommer till pantens huvudstad

Illustration MusikhjälpenIllustration Musikhjälpen

Panten har under alla år stått för en stor del av Musikhjälpens insamlingspengar. I år kommer evenemanget till Norrköping, Pantameras hemstad och platsen där all pant från hela landet samlas. Nu uppmanar Pantamera alla som bor i Norrköping att samla sina krafter. Och såklart, sin pant.

Musikhjälpen har en imponerande historia av att år efter år samla ett enormt engagemang, inte minst i de städer som står värd för evenemanget. En stor del av insamlingsbössorna fylls med pengar från pant, donerade genom allt från den lilla förskoleklassen till det stora internationella bolaget. Utöver alla olika pantinsamlingsinitiativ runt om i landet har Pantamera också under flera år jobbat med egna aktiviteter till förmån för Musikhjälpen.

– Pantamera med esporten är ett sådant initiativ. Den bössan har varit en av landets största under flera år och totalt bidragit med närmare 1,5 miljoner kronor. Men pantens sammanlagda och verkliga bidrag är förstås mycket högre än så, säger Lovisa Lannerstedt, projektledare på Pantamera.

Nu kommer Musikhjälpen till Norrköping, Pantameras egna hemstad. Till pantfabriken på Händelö, kommer årligen ofattbara 2,2 miljarder pantförpackningar som på så sätt kan återvinnas till nya burkar och flaskor.

– Det är jättekul att Musikhjälpen äntligen kommer till Norrköping och ett fantastiskt tillfälle för alla oss som bor här att verkligen maxa panten för Musikhjälpen, säger Lovisa Lannerstedt.

Pantamera står för flera olika insamlingsaktiviteter

För att få in så mycket pantpengar som möjligt till Musikhjälpen finns Pantamera på flera platser runt om i Norrköping under hela veckan. I den nya pantstationen i Spiralen, vid livsmedelsbutiker, caféer och restauranger och såklart, på Kärlekens torg. Dessutom med en pantjour som på begäran hämtar pant från företag runt om i staden.
På Returpunkterna i Norrköping och på återvinningscentraler runt om i landet kan alla som pantar redan nu välja att skänka sina pantpengar till Musikhjälpen – direkt i Pantamera Express. Här har pantare, redan ett par veckor innan evenemanget startat, valt att skänka över 30 000 kronor till insamlingen.

– Det som är så bra med pant är att alla kan vara med och bidra. Speciellt eftersom i princip alla svenskar pantar. Varje burk och flaska gör skillnad – både för människor och miljön, säger Lovisa Lannerstedt.

Om alla i Norrköping skulle skänka sin genomsnittliga veckopant – på ungefär fyra förpackningar – skulle Norrköpingsborna gemensamt ha samlat ihop mer än en halv miljon kronor till Musikhjälpen.

Pantstatistik för Norrköping

I december 2020 pantade Norrköpingsborna sammanlagt 882 095 PET-flaskor och 2 014 941 burkar. Under hela 2020 är motsvarande siffror 11 095 543 PET-flaskor respektive 23 314 851 burkar – sammanlagt 34 410 394 förpackningar!Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt