2014-01-21 07:50Pressmeddelande

Hållbart samarbete i fjällen – en halv miljon burkar och petflaskor

null

Ungefär var fjärde svensk besöker fjällen under vintern och snart är det sportlov, då säsongen når sin kulmen. Det betyder också att återvinningen ökar då allt fler skidanläggningar samarbetar med Pantamera för att ta ett aktivt miljöansvar. Under förra året samlades en halv miljon burkar och petflaskor in genom samarbetet – en ökning med 150 000 jämfört med året innan.

Varje år turistar cirka 2,3 miljoner svenskar i fjällen. Samtidigt konsumerar de en hel del dryck på burk och flaska. För fjärde året i rad samarbetar Pantamera med skid- och stuganläggningar för att så många burkar och flaskor som möjligt ska återvinnas och pantpengarna går till välgörande ändamål.

– Vi samarbetar med flera olika aktörer bland annat i Sälen, Åre, Idre, Branäs, Järvsö, Vemdalen och Ramundbergen. Sammanlagt har vi nu drygt 60 insamlings-igloos och ett hundratal plastkärl som är utplacerade på 16 insamlingsställen. Vi har nått mycket goda resultat under förra året och satsningen i fjällen är ett bra exempel på hur stor skillnad den här typen av samarbeten kan göra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

Utökat samarbete
SkiStar, som äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen, har under flera år samarbetat med Pantamera i Sälen och Åre. Denna vinter väljer man att utöka samarbetet till att även innefatta Vemdalen.

– Det är en viktig del i vårt arbete för bättre miljö och hälsa. Samtliga pantpengar går till projektet ”Alla på snö” som ger barn, som annars kanske inte har möjlighet att åka skidor, en snö-upplevelse. Det är ett sätt att bidra till att göra skidåkning tillgänglig för alla och det är våra gäster som gör den egentliga insatsen genom att panta sina burkar och petflaskor, säger Linda Wasell, pr-ansvarig på Skistar. 

Under de senaste åren har Pantamera inlett många samarbeten för att öka antalet pantställen runt om i landet. Bland annat samarbetar man med kommuner, arenor, bensinstationer, idrottsföreningar, festivaler för att nämna några.

– Bara under 2013 har vi inlett ett 20-tal nya samarbeten som gjort att vi fått ytterligare omkring 2000 platser runt om i landet där man kan lämna sin pant. Vi jobbar hela tiden för att göra det så enkelt som möjligt för människor att gå från ord till handling, säger Carita Classon.

Världsbäst
Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta och återvinner nästan nio av tio burkar och PET-flaskor. Genom att återvinna aluminium istället för att nytillverka minskar man koldioxidutsläppen med 10 ton per ton återvunnen aluminium. När det gäller återvinning av PET-material ligger samma siffra på cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen plast.

För mer information kontakta:
Carita Classon, produktchef Pantamera/Returpack
carita.classon@returpack.se

0708-71 75 80

Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack ansvarar för det svenska pantsystemet i alla led – ett system i världsklass. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Naturvårdsverket har satt upp som mål att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. I dagsläget återvinns drygt 88 procent, vilket gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen. På Returpacks fabrik tar man emot cirka 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor per år.
 
Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt