2014-10-08 07:40Pressmeddelande

Hållbar campingsommar – Pantinsamling slår rekord

Produktchef Carita Classon på Pantamera är glad över alla burkar och petflaskor som campingplatserna lyckats samla in i sommar.Produktchef Carita Classon på Pantamera är glad över alla burkar och petflaskor som campingplatserna lyckats samla in i sommar.

Det har varit en fantastisk sommar på många sätt för campingplatserna i landet. Inte minst när det gäller återvinning. Sammanlagt lyckades de 150 campingplatser som samarbetar med Pantamera samla ihop nära 1,5 miljoner burkar och petflaskor. Panten motsvarar en energibesparing på cirka 300 000 kWh och räcker till elförsörjningen av 425 husvagnar i en hel månad.

– Det är en ökning med 38 procent jämfört med året innan och ett helt fantastiskt resultat. En viktig orsak är att ytterligare 25 campingplatser har anslutits i år. Många av dem skänker pantpengarna till välgörande ändamål som exempelvis ”Rädda Östersjön”, Barncancerfonden och Håll Sverige rent, vilket känns extra bra ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

– Vi inom Camping Öland inledde samarbetet med Pantamera för fyra år sedan. Att underlätta för våra gäster att återvinna och på så vis spara energi och samtidigt göra en insats för att rädda Östersjön känns mycket bra, säger Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

Varje burk och flaska gör skillnad
De senaste åren har Pantamera arbetat aktivt för att öka tillgängligheten till pantsystemet för konsumenterna. Idag finns det fler än 10 000 ställen där man kan lämna sin pant, av dessa är drygt tretusen butiker med pantautomater.

– Vi är ständigt på jakt efter nya samarbeten för att underlätta för alla att panta sina burkar och flaskor. Campingplatserna är ett gott exempel, vi samarbetar också med skidanläggningar, bensinstationer, festivaler och idrottsföreningar, för att nämna några, säger Carita Classon.  

När man återvinner aluminium används bara fem procent av den energi som skulle ha förbrukats vid nytillverkning. Även privatimporterade burkar tas om hand och blir till nya burkar.

– Varje burk och petflaska som pantas gör skillnad, oavsett om det är pant på den eller inte. Därför har vi valt att även ge en viss ersättning för de privatimporterade burkarna till campingplatserna. Det är tillsammans som vi skapar världens bästa pantsystem och bidrar till ett hållbart samhälle, säger Carita Classon.


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Carita Classon
Produktchef
Carita Classon