Med tre stora pantautomater på plats ska Gröna Lund uppmuntra besökarna att panta mera och samtidigt göra en insats för barn till ensamma mammor. Bakom initiativet står Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet.
Tanken är att öka återvinningen, minska nedskräpningen i parken och samtidigt göra en god insats. Pantpengarna går oavkortat till Fryshusets sociala verksamhet ”Barn till ensamma mammor” som arbetar för att stödja barn som lever med sin ensamstående mamma under ekonomisk eller annan utsatthet.
Alla vinnare
– Vi är väldigt glada för samarbetet med Returpack, där alla är vinnare. De nya pantautomaterna gör det enkelt för våra besökare att panta sina burkar och flaskor och därmed göra en insats för miljön samtidigt som pengarna går till ett gott ändamål och dessutom blir vår park renare, säger Björn Österblom, fastighetschef på Gröna Lund.
– Vi välkomnar det här initiativet från Returpack och Gröna Lund och hoppas att det ska inspirera fler att ta ansvar för svenska barn. För trots att vi är ett rikt land lever 220 000 barn i Sverige under fattigdomsstrecket och de allra flesta av dem lever endast med sin mamma, säger Fatima Åsard, verksamhetsledare på Barn till ensamma mammor.
Svenskar bra på att panta
Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta, enligt färsk statistik pantade vi i snitt 146 burkar och flaskor per person förra året. Returpack jobbar ständigt för att öka återvinningen ytterligare. Bland annat satsar man på att öka tillgängligheten för de som konsumerar sin dryck utomhus, som exempelvis besökare på nöjesparker.
– Det handlar ju om att ta hänsyn till vår miljö och miljövinsterna när det gäller panting är jättestora. Genom att återvinna en aluminiumburk sparar man hela 95 procent av den energi som går åt för att tillverka en ny, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.
Flera nöjes- och djurparker pantar
Välgörenhetsautomaterna är en av många insatser för att öka återvinningen. De har testats under förra året i Norrköping City med goda resultat. Under våren har nya samarbeten inletts med flera nöjes- och djurparker. Pantautomaterna på Gröna Lund är specialdesignade för ändamålet med ett utförande som smälter in i parkens övriga miljö.
– Vi är nöjda med designen av automaterna och hoppas nu att säsongens alla besökare tar tillfället i akt för att bidra till något gott, säger Björn Österblom.
Bildtext: Från vänster; Jenny Danielsson, Verksamhetsansvarig barn till ensamma Mammor, Bo Söderqvist, Projektledare Returpack, Fatima Åsard, verksamhetsledare Barn till ensamma mammor, Jan Roy, VD Gröna Lund
För mer information kontakta:
Katarina Lundell, Marknadschef Returpack
Tel: 011-19 19 82
Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Retupack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu
Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu