2024-06-12 08:28Pressmeddelande

Förskolebarn pantar 12 896 flaskor och burkar - vinner Pantameras pantchallenge

Vinnare Pantresan VT 2024
Foto: Sofia D. SederowskyVinnare Pantresan VT 2024 Foto: Sofia D. Sederowsky

I vårens upplaga av Pantameras pantchallenge går vinsten till de allra yngsta deltagarna. Det är barnen på avdelningen Biet på Grönkullens förskola i Stockholm som tillsammans har lyckats panta imponerande 12 896 burkar och flaskor! Vinstsumman på 50 000 kr skänker förskolebarnen till Barncancerfonden.

- Vilka panthjältar! Även små barn kan vara med och göra skillnad, det visar barnen på avdelningen Biet på Grönkullen. På egen hand har de genom sin pantinsats sparat in motsvarande 1 ton koldioxid, säger Anton Gustafsson, projektledare för Pantresan på Pantamera.

Det är andra gången som barnen på Grönkullens förskola Biet tar pris i pant. Redan i höstens omgång av Pantresan var de nära vinst och vann ett specialpris på 15 000 kr som även det skänktes till Barncancerfonden. Det betyder att dessa små panthjältar nu har bidragit med 65 000 kr till forskningen om Barncancer!

Pantameras pantchallenge är en frivillig del av Pantameras läromaterial Pantresan och går ut på att deltagarna under Pantresans ska spara in så många ton koldioxid som möjligt genom att panta burkar och flaskor. Pantamera skänker sedan 5000 kr för varje insparat ton koldioxid, vilka vinnaren får skänka till en miljö- eller välgörenhetsorganisation. Under vårens Pantchallenge samlade de deltagande klasserna in totalt 104 667 burkar och flaskor. Det innebär att de sparade in 10 121 kg koldioxid och 36 633 kWh och skänkte 50 000 kr till välgörenhet.

Om Pantresan

Pantresan är ett gratis och lekfullt digitalt läromaterial från Pantamera om hållbar utveckling. I årets Pantresan får vi hänga med hem till familjen López Ström för att se dem tackla utmaningar kopplade till miljö och hållbarhet i vardagen. Till hösten ges skolorna en ny chans att ta del av familjens vardagsmödor och delta i Pantresan. Förutom att uppmuntra till pantning handlar Pantresan om kunskap och att tidigt grundlägga goda vanor. Innehållet i avsnitten utgår från läroplanen för åk F-6, med roliga och fartfyllda moment. Sedan starten 2006 har närmare 200 000 elever genomfört Pantresans utmaningar.

Topp tre i vårens pantchallenge

Topplista Pantresan VT 2024

För mer information, kontakta:

Anton Gustafsson, projektledare, Pantamera
Tel: 073-334 27 35
Mejl: anton.gustafsson@returpack.se

Ema Belcic, förskolepedagog Grönkullens Förskola Biet
Tel: 073-933 85 17
ema.belcic@edu.stockholm.seOm Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,7 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Anton Gustafsson
Kommunikatör och projektledare
Anton Gustafsson