2015-11-02 07:30Pressmeddelande

Föreningssveriges miljöinsats genererar mångmiljonvinst

null

Under 2015 har föreningar från norr till söder rensat naturen på burkar och PET-flaskor. Förutom den fantastiska miljöinsats föreningarna gör, får de dela på 10 miljoner i pantpengar.

För femte året erbjuder Pantamera föreningar att vara med och samla pant och intresset har växt för varje år. Över 500 nya föreningar har anslutit sig till samarbetet 2015.

– När vi startade vår föreningsinsamling var det ett hundratal föreningar med, men nu är vi uppe i tusentals spridda över hela landet. Det är jättekul att se att pantpengarna kan vara ett bra tillskott för de ideella föreningarna samtidigt som de gör en bra insats för miljö och hållbarhet, säger Rickard Andersson, produktchef på Pantamera.

Skåneföreningar pantar bäst
Överlägset bäst i Sverige är föreningarna i Skåne. Hela 359 aktiva föreningar hör hemma i Skåne län och hittills har de tillsammans samlat in 17 824 säckar proppfulla med pant, motsvarande 3,5 miljoner kronor.

Enkelt och lönsamt
Pantamera bistår med anpassade säckar, omslutare och etiketter. Föreningarna lämnar sedan in de fulla säckarna på någon av Sveriges över 400 inlämningsplatser.

– Vi gör allt för att det ska vara enkelt att vara med att hjälpa till och vi tar även emot dryckesburkar som vanligtvis inte ger någon pant. Det är jättekul att fler föreningar ansluter sig och att insamlingen konstant ökar. Det känns som ett fint kvitto på att Pantameras föreningserbjudande ger välkomna vinster för både medlemmar och miljö.

För mer information, kontakta
Rickard Andersson
Produktchef Returpack
Tel: 011-19 19 53, 0705-65 2944
rickard.andersson@returpack.se

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt