2020-12-21 07:09Pressmeddelande

För 15:e året delar Pantamera ut pris till skolelever

Vid pantautomaten
Foto: Crelle FotografVid pantautomaten Foto: Crelle Fotograf

I fredags fick glada elever på 15 skolor runt om i landet ta emot pris i Pantameras årliga skoltävling Pantresan, som just avslutat sin 15:e säsong. Trots ett annorlunda år har intresset för miljö- och klimatfrågan varit fortsatt stort hos landets skolbarn. Tävlingen har under året dessutom blivit än mer digitalt anpassad för att kunna möta de nya behoven av undervisning i hemmet. Förstapriset i höstens omgång av Pantresan gick till Lindbacka Grundsärskola i Lindesberg.

– Pantresan är ett av våra viktigaste projekt och mycket uppskattat bland både elever och lärare. Det är viktigt att skapa ett engagemang för hållbarhetsfrågor redan i tidig ålder och det vill vi göra på ett lekfullt och pedagogiskt sätt. Dels lär sig eleverna att göra rätt från början och de beteendena brukar hänga kvar, dels är barn bra på att påverka sina föräldrar, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Pantresan corona-anpassad

Pantresan är ett kostnadsfritt digitalt undervisningskoncept som utgår från Skolverkets mål för miljö och livsstil som bland annat säger att elever ska förstå hur användning av produkter i hemmet påverkar miljön. Materialet innehåller bland annat förslag till lektionsupplägg anpassade till Lgr11, lekfulla uppgifter och ett tävlingsmoment. Redan under vårens omgång valde Pantamera att corona-anpassa materialet. Detta genom att ta fram en kompletterande elevhandledning samt att texta filmerna för att göra det enklare för elever som inte kunde följa undervisningen i klassrummet.

– Det känns väldigt viktigt att vi har kunnat anpassa tävlingen detta märkliga år. Både genom att stötta de elever som behöver hålla sig hemma, och att ge pedagogerna ett digitalt läromedel som fungerar även på distans, säger Katarina Lundell.

Vinnande skolklasser i Pantresan är:

Första plats: Lindbacka Grundsärskola, Saturnus och Neptunus i Lindesberg
Andra plats: Klass 6, Västra Ramlösa skola i Helsingborg
Tredje plats: Klass 5, Lilleskogs skola i Lidköping 

Plats 4-15:

Björlandaskolan Måsegården i Torslanda/Göteborg
Klass 5, Sunnadalsskolan i Karlskrona
Getingeskolan Grundsärskola i Halmstad
Kaxås Fritids i Offerdal/Krokom
Klass 3, Dansäterskolan i Borensberg/Motala
Klass 5, Timmele i Timmele/Ulricehamn
Klass 1, Sjöbyskolan i Horred/Mark
Svartedalsskolan Grundsär i Göteborg
Klass 4A, Karstorpsskolan i Lomma
Klass 3, Frötuna skola i Norrtälje
Klass 3B, Fagerlidskolan i Mellerud
Klass 5, Gadden Skolan i Bollebygd


Läs mer om pantresan: https://pantamera.nu/pantresan/

 


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark