2009-08-26 08:30Pressmeddelande

Effektivare pantsystem införs i Stockholm

null

Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, arbetar kontinuerligt för att effektivisera hanteringen av pant. Sedan några år tillbaka har företaget utvecklat en lösning som gör det möjligt att ta emot pant i lösvikt. Det innebär att burkar och flaskor fraktas i lösvikt från butikerna, istället för som tidigare, i kartonger. Under kommande år kommer lösviktssystemet att införas i 430 butiker i Stockholm.

Det har gått 25 år sedan pantsystemet infördes i Sverige. Sedan dess har pantvolymerna ökat konstant. Förra året återvanns omkring 1,4 miljarder burkar och flaskor, vilket gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning. Returpacks mål är att ha världens mest effektiva pantsystem och systemet är redan idag en förebild för många andra länder.

­-Tillsammans med övriga aktörer i pantsystemet arbetar vi ständigt för att förenkla, effektivisera och utveckla systemet. Under ett par års tid har vi utvecklat en ny logistiklösning som innebär att vi numera kan hantera pantgodset i lösvikt, istället för som tidigare i kartonger. Det nya systemet är redan i drift i Östergötland, Skåne och Närke. Nu blir det allstå Stockholms tur, säger Pelle Hjalmarsson, vd för Returpack.

Enklare för butikerna

För butikerna är den nya lösningen mer flexibel samtidigt som det förenklar butikens hantering av pantgodset. Dagens pappkartonger kan vara tidskrävande att vika, flytta och stapla. Kartongerna kommer att bytas ut till andra typer av lastbärare som är anpassade efter butikens storlek på pantrum och hur mycket pant man tar emot. För butiker med lite mindre yta används med fördel säckhållare och för de med större utrymme passar plastkärl på hjul bra. Kärlen töms i specialdesignade lastbilar som komprimerar panten vilket sköts av chauffören. I Stockholm samarbetar Returpack med IL-Recycling som sköter hämtningarna i butikerna.

- Vi har fått mycket positiv respons från de butiker där lösviktshämtningen har pågått en tid. De upplever att det nya systemet sparar tid och att hanteringen är enklare, säger Pelle.

Hjälp att välja rätt lösning

Under hösten, med start vecka 35, kommer 430 butiker att kontaktas av personal från Returpack som hjälper dem att välja rätt lösning. Och redan kommande vår, med start i februari, levereras de nya lastbärarna samtidigt som lösviktshämtningen startar i Stockholm.

För mer information kontakta:

Pelle Hjalmarsson, vd Returpack

Tel: 011-19 19 61

Pelle.hjalmarsson@returpack.se


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt